Hlavní obsah

Česko musí zaplatit 14,5 miliardy, rozhodl to soud v Belgii, tvrdí Diag Human

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozsudek belgického odvolacího soudu stanoví, že Česká republika musí společnosti Diag Human zaplatit 14,5 miliardy korun. Tvrdí to sama firma, podle níž má ministerstvo zdravotnictví pravomocný verdikt k dispozici. Soud v Belgii rozhodl už v listopadu. Ministerstvo zdravotnictví se proti verdiktu odvolá k belgickému nejvyššímu soudu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Advokátní kancelář Jana Kalvody zastupuje ve sporech s Českem firmu Diag Human

Článek

Obdržení belgického verdiktu potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. „Ministerstvo zdravotnictví podá opravný prostředek k Nejvyššímu soudu Belgického království, neboť má za to, že se jedná o rozhodnutí nesprávné, které se zcela odlišuje od pravomocných rozhodnutí soudů v USA, Nizozemsku, Rakousku, Lichtenštejnsku, Francii a Velké Británii, které se přiklonily na stranu ČR,” uvedla.

Stejný spor řešil také soud v Lucembursku, jenž rozhodl v neprospěch ČR. Podle advokátní kanceláře Jana Kalvody, která Diag Human v letitém sporu se státem o údajném zmaření jejích obchodů s krevní plazmou zastupuje, vydal 19. prosince rozhodnutí, kterými nařizuje otevření účtů u bank v Lucembursku, které v minulosti vedly Česku.

„Pokud by na takových účtech byly peněžní prostředky, přikazuje exekuční soud jejich zabavení a převedení na účty věřitele, společnosti Diag Human. Podle vyjádření zástupců lucemburského bankovního sektoru jde o historicky bezprecedentní rozsudek i postup proti vysoce nestandardnímu chování členského státu Evropské unie,” uvedla firma.

Diag Human znovu zažalovala Česko

Domácí

Firma Diag Human, která oficiálně sídlí v Lichtenštejnsku, počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 miliónů korun.

Arbitři v roce 2008 přiřkli Diag Human za zmaření jejích obchodů s krevní plazmou ze začátku 90. let odškodné ve výši 8,33 miliardy korun plus úroky.

Vláda se rozhodla proti výsledku arbitráže odvolat, podle Diag Human to však neudělala správně a firma trvala na vykonatelnosti rozsudku. O přezkumu nálezu rozhodoval tříčlenný senát, kam stát postupně dosadil rozhodce. Ti pak v roce 2014 přezkumné řízení zastavili.

Už před tím, v roce 2011, ale Diag přenesl spor s českým státem do zahraničí na základě mezinárodní tzv. newyorské úmluvy o vykonavatelnosti arbitrážních rozsudků na území jiných států.

Česko neuspělo se stížností proti rozsudku v kauze Diag Human

Evropa

Právníci firmy poté zkoušeli nechat exekučně zabavit některá česká umělecká díla a nemovitosti v cizině a začali usilovat také o obstavení zahraničních účtů Česka. Diag zahájil řízení například před soudy v USA, Lucembursku, Británii, Rakousku, Švýcarsku či Francii.

Soudy většiny států sice podle českého ministerstva zdravotnictví prohlásily rozhodčí nález z roku 2008 za neplatný a nevykonatelný, Diag Human však uspěla v Lucembursku a nyní podle svých právníků také v Belgii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám