Hlavní obsah

Dětští praktici se budou vzdělávat s pediatry, rozhodli poslanci

Praktičtí lékaři pro děti a dorost by se v budoucnu měli v rámci specializací vzdělávat spolu s pediatry. Sněmovna ve středu schválila novelu o získávání způsobilosti lékařů, která počítá se sloučením obou specializací a měla by pomoci stabilizovat systém vzdělávání lékařů. Normu nyní posoudí Senát.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

O praktickém lékařství pro děti a dorost se vedla mezi poslanci zřejmě největší debata. Kritici zrušení samostatného oboru tvrdili, že změna není dostatečně zdůvodněná a že současný stav je funkční.

Jejich oponenti zase poukazovali na to, že norma praktické lékaře pro děti a dorost nezruší, jen budou mít společný obor s dětskými pediatry. Jde v tomto směru hlavně o prostupnost mezi ambulancemi a nemocnicemi.

„Jsem stále příznivcem jednotné pediatrie,” uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Sněmovna jeho stanovisko vyslyšela a pozměňovací návrhy k ponechání samostatného vzdělávacího oboru dětských praktiků neschválila.

Původní vládní návrh novely předpokládal snížení základních specializačních oborů o více než čtvrtinu, ze 46 na 33. Celkový pozměňovací návrh zdravotnického výboru, který Sněmovna schválila, předpokládá 43 oborů.

Poslanec ODS Marek Benda uspěl ve Sněmovně s návrhem na vyškrtnutí ustanovení, podle nichž by podmínkou pro povolání vedoucího lékaře a vedoucího stomatologa, primáře nebo vedoucího lékárníka bylo osvědčení, které by vydávaly příslušné profesní komory.

Reklama

Výběr článků

Načítám