Hlavní obsah

Dětská strava obsahuje až čtyřikrát více soli, než by měla

Právo, Václav Pergl

Průzkum stravovacích zvyklostí a jídelníčku dětí ve věku do tří let, který v polovině roku uskutečnilo Poradenské centrum Výživa dětí v Praze, odhalil šokující zjištění: v dětské stravě je nadbytek soli až čtyřnásobný.

Foto: Profimedia.cz

Přesolování pokrmů je krajně nezdravé

Článek

„Již mezi šesti a dvanácti měsíci věku dítěte má nadbytek soli ve stravě 80 procent dětí, ve věkové skupině 1 až 1,5 roku je to 95 procent dětí a u dětí ještě starších už bylo doporučené množství sodíku překročeno u všech. U některých byl nadbytek soli dokonce až čtyřnásobný,“ řekla Právu ve středu, kdy byly výsledky poprvé zveřejněny, docentka Zuzana Urbanová, pediatr a dětský kardiolog z Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Pozor na pečivo

„Nadbytky soli byly zjištěny i u dětí, které byly kojeny a dokrmovány pečlivě připravenou domácí stravou. Nešvarem je konzumace přesoleného pečiva, které mnohé děti dostávají již od kojeneckého věku. Později se k tomu přidávají ještě uzeniny, sýry, solená másla a jiné potraviny s vysokým obsahem soli,“ tvrdí docentka Urbanová.

Při nákupu hotové stravy pro děti by se rodiče měli zaměřit na obsah soli v ní. Ten by měl být co nejnižší.

Zátěž pro srdce a ledviny

Přesolováním je podle ní položen základ velmi špatného trendu ve stravě, který značně negativně působí na zdravotní stav dětí. „Zátěž pro srdíčko a celý kardiovaskulární systém je zpravidla tak velká, že už u dětí školního věku lékaři často diagnostikují vysoký krevní tlak a jiné nežádoucí účinky,“ uvedla lékařka.

Riziko nadměrného příjmu soli v kojeneckém a batolecím věku pak spočívá v přetěžování ledvin, které v tomto období ještě nejsou dostatečně zralé.

„Druhým podceňovaným rizikem je pěstování návyku na slanou chuť, který je zpravidla silný a s věkem se stupňuje. Ve vyšším věku děti sedí u počítačů, mají málo pohybu, jedí slané brambůrky a buráky a zapíjejí je kolou. To pak vede k nadváze, obezitě a následně kardiovaskulárním onemocněním,“ uvedla lékařka.

Rodiče by podle lékařky neměli dávat malým dětem jídla, která jedí dospělí, protože jsou přesolená. „Nejjednodušší a nejúčinnější je vůbec děti na nadměrnou slanou chuť nenavyknout,“ doporučuje Jitka Rusková z Poradenského centra Výživa dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám