Hlavní obsah

Děti z Beslanu zažily po příjezdu do lázní šok

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Doslova šok zažilo více než sedmdesát dětí a jejich rodičů z ruského Beslanu ve středu před půlnocí po příjezdu před karlovarské lázeňské sanatorium Mánes. Po třech měsících od teroristického útoku v jejich základní škole, po celodenním trmácení přes půl Evropy museli na vlastní oči sledovat boj o to, kde budou ve světoznámých lázních ubytováni.

Foto: Darina Boumová

plakát

Článek

Ruský podnikatel Isaj Novotný se je totiž snažil za každou cenu převézt z parkoviště před Mánesem do hotelu Kriváň.

Děti, které do lázní přijely na ozdravný pobyt, aby se vzpamatovaly z přepadení beslanské školy teroristickým komandem, se tak hned na začátku rekreačního pobytu musely vyrovnávat s nepříjemným incidentem.

Boj o každé dítě

"Hned po příjezdu vlezl do autobusu nějaký Rus a nařizoval řidiči, ať odjede od Mánesu před sanatorium Kriváň," popisovala incident ředitelka sanatoria Mánes Svatava Lísková.

"Bránil přitom našim klientům z Beslanu vystupovat z autobusu vlastním tělem. Nejsem žádný rváč, ale tady to bylo doslova tělo na tělo, když jsem naše klienty bránila," kroutila hlavou ředitelka, která příjezd dětí na ozdravný pobyt do karlovarský lázní zorganizovala.

"Beslanští byli z celého toho dění v šoku. Běhali se zavazadly po ulici a nevěděli, co mají dělat. Bylo vidět, že nejsou po všem, co se jim stalo doma v Beslanu, zcela psychicky v pohodě. Bylo mi jich líto, že museli takovou scénu sledovat," popisovala Lísková.

"Nakonec ruský konzulát potvrdil, že mají být ubytováni skutečně u nás, takže se všechno uklidnilo," dodala s tím, že informovala o incidentu naše ministerstvo zahraničí. To totiž pobyt financuje a podmínilo ho ubytováním v Mánesu.

Mánes se prý nelíbil Moskvě

"Generální tajemník Červeného kříže v Moskvě tu byl před měsícem na služební cestě a v Mánesu se mu nelíbilo. Proto chtěl děti umístit do Kriváně," vysvětloval Právu své chování Isaj Novotný, jehož firma Nois zajišťuje pro lázeňské společnosti v Karlových Varech klientelu.

"Volali mi z Moskvy, ať zařídím ubytování v Kriváni, jinak, že to hrozí mezinárodním sporem a ostudou. Teď už je všechno v klidu a pořádku. Děti jsou v Mánesu a záleží jen na ruské straně, zda se jim v Mánesu líbí. Pokud ano, nechť jsou tam," uvedl Novotný.

"Nevidím mezi oběma sanatorii žádný rozdíl. Vždyť jsou zařazeny do stejné kategorie. Ministerstvo zahraničí, které pobyt hradí, ale rozhodlo, že děti budou ubytovány v Mánesu, který na rozdíl od Kriváně patří zcela státu," komentovala Lísková.

"Snad se dětem zlepšila nálada, když našly na svých postelích plyšové hračky, které jsme pro ně připravili," dodala.

Děti se těší na město

"Je tu pěkně, půjdeme se podívat do města a budou se o nás tady starat lékaři. Asi pojedeme někam na výlet do okolí. Českou republiku neznáme," svěřila se Právu dvanáctiletá Liana. Na návštěvu města se těší i čtrnáctiletý Andrej. "Jsem zvědavý, nikdy jsem v lázních nebyl," uvedl.

Od pobytu v Karlových Varech si slibuje hodně také učitelka Táňa z beslanské školy. "Děti stonaly, pobyt tady jim určitě pomůže upevnit zdraví, ale snad i zapomenout," uvedla.

"Máme tu tři pediatry a jednoho internistu, kteří děti a jejich rodiče vyšetřili a stanovili program relaxace a ozdravných kúr," uvedla Lísková, podle které se bude jednat například o vodoléčbu, podvodní masáže, hipoterapii, saunování, nejrůznější tělocvik, plavání, skotské střiky nebo například o jógu.

"Na každý den máme připravený program," pokračovala Lísková. "Chceme se během těch dvaceti osmi dnů, kdy tu budou, vyjet podívat na hrad Loket nebo na relikviář sv. Maura v Bečově. Chystáme se rovněž do Dinoparku do Plzně a na konci pobytu na jeden den s přespáním na výlet do Prahy," prozradila s tím, že chybět nebude ani kulturní program.

Přijedou další turnusy

Z Beslanu by měly přijet do konce března další tři turnusy postižených rodin. "Téměř všechny, co jsou tady, tak o někoho ve škole přišly. Spousta z nich měla těžká zranění a řadu týdnů se léčila v nemocnici," poznamenala Lísková.

V současné době je v Mánesu celkem čtyřicet tři dětí a třicet členů jejich rodin.

"Celkem by mělo do lázní postupně přicestovat kolem dvou set beslanských dětí s doprovodem. Tento turnus, který vyjde na jeden a půl miliónu korun, hradí ministerstvo zahraničí. Nabídli jsme ceny podle zdravotní pojišťovny, tedy bez sebemenšího zisku," dodala Lísková.

Město Karlovy Vary přispělo beslanským dětem na vstupné na kulturní a společenské akce částkou dvacet tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám