Hlavní obsah

Děti z Beslanu přiletěly na léčení do Česka

PRAHA/KARLOVY VARY

První skupina asi 70 dětí postižených teroristickým útokem v jihoruském Beslanu přiletěla ve středu večer na pražské ruzyňské letiště. Odtud děti odcestovaly autobusem do Karlových Varů. Tam budou nakonec ubytovány v dětské léčebně Mánes. Do poslední chvíle se přitom uvažovalo i o sanatoriu Kriváň.

Foto: Mgr. Jan Ražnok

Divadelní předplatní 2017

Článek

Přílet dětí na letiště provázel chaos. Plánované setkání dětí s novináři se nakonec nekonalo, ochranka zástupcům tisku nedovolila se k výpravě vůbec přiblížit.

Po intervenci českého ministerstva zdravotnictví u ruského velvyslance v Česku Alexeje Fedotova bylo nakonec rozhodnuto o zařízení Mánes, které patří státu. Informoval o tom Český rozhlas - Radiožurnál. Dodal, že česká strana tak bude podle slibu plně hradit ubytovací výdaje spojené s léčením. Pobyt dětí zaplatí ministerstvo zahraničních věcí, které na tento účel poskytlo milión korun.

"Dostala jsem pokyn, abych jela vyzvednout děti na letiště a odtud pojedou do léčebny Mánes. Na letišti budou také zástupci ministerstva zahraničí a ruského velvyslanectví s tím, že pobyt je směřován do Mánesu. O sanatoriu Kriváň nebyla řeč," řekla ředitelka Mánesu Svatava Lísková.

Ředitel společnosti Bohemia-Lázně Jiří Sluka uvedl, že žádné bližší informace o pobytu dětí z Beslanu v sanatoriu Kriváň dnes nedostal. "Ještě v úterý jsme ale obdrželi zprávu z ruského Červeného kříže, že by měly být určitě ubytované u nás. Asi se vše rozhodne až večer na letišti. Raději budeme připraveni na jejich příjezd," řekl odpoledne ředitel.

Karlovarský primátor Zdeněk Roubínek uvedl, že město poskytne na pobyt dětí z Beslanu v Karlových Varech 20 000 korun. "Tento příspěvek se nevztahuje na to, zda budou v Mánesu nebo v Kriváni. Podstatné je, že vůbec přijedou a mohou zde prožít určitý čas. Peníze poslouží na uhrazení jejich kulturního a společenského programu," řekl Roubínek.

Při přepadení beslanské školy teroristickým komandem počátkem září zemřelo 330 lidí, z toho 172 dětí. Více než 700 lidí, včetně stovek dětí, kteří útok přežili, vyhledalo lékařskou pomoc. U mnohých se dodneška projevují posttraumatické stavy. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám