Hlavní obsah

Děti k urnám?

Novinky, Kamil Houska

Lidovci našli podle všeho zálibu v novém druhu politického sportu - předhánějí se, kdo z nich navrhne větší hloupost. Jak jinak si vysvětlit nápad místopředsedy Tomáše Kvapila a šéfa Cyrila Svobody, aby směli rodiče uplatňovat volební právo za své děti?

Foto: Leona Roháčková
Článek

V praxi by tak do volební urny hodil více lístků ten, kdo na svět přivedl více potomků. Před pár dny přitom jiní lidovci - Jan Kasal a Jiří Karas - navrhli, aby skončil ve vězení každý lékař, který provede ženě potrat. Ještě že nechtějí, aby seděl i muž, který se na zplození nežádoucího potomka podílel.

Na volebním právu dětí by pochopitelně lidovci vydělali. Například Svoboda se může pochlubit čtyřmi ratolestmi a Kvapil dokonce pěti detmi. Bylo by ale naivní si myslet, že se tak dají zachránit stranické preference, jež se pohybují kolem pouhých šesti procent. Tak plodní zase lidovci nejsou. Ale z takové kalkulace bychom neměli Svobodu a Kvapila podezírat, i když někteří opoziční politici se právě tímto lidovcům vysmáli.

Argument, že jsou děti plnohodnotnými členy společnosti, zní sice hezky, ale v této logice bychom jim mohli hned při narození rozdávat řidičáky. Na co čekat do osmnácti? Navíc pokud by podle mého soudu nesmyslný nápad o volebním právu dětí prošel, nelze se vyhnout řadě otázek. Například jak dohlédnout na to, že rodič dá hlas straně, kterou by už třeba větší dítě chtělo, případně jak by hlasovali ti rodiče, jejichž politické postoje jsou rozdílné?

Lidovci prostě pálí od boku a občas překvapí i sami sebe.

PRÁVO 16. května 2003

Reklama

Související témata:

Související články

Lidovci se pohádali o volební právo dětí

Doslova pár minut před odpolední tiskovou konferencí si včera lidovci vjeli do vlasů, když šéf Cyril Svoboda a místopředseda Tomáš Kvapil oznámili straníkům,...

Výběr článků

Načítám