Hlavní obsah

Deštné skončilo, sousední Zieleniec dál jede

Právo, Vladislav Prouza

Deštné v Orlických horách podobně jako většina českých skiareálů o víkendu oficiálně ukončilo letošní devítidenní lyžařskou sezónu, která začala a záhy skončila krátce před Vánoci.

lyžování na horáchVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Šance deštenský areál na sklonku zimy spustit je kvůli aktuální pandemické situaci v Česku nulová. Sousední polský Čechy hojně navštěvovaný skiareál poslední týdny jede díky početné klientele jako málokdy v minulosti na plné obrátky.

Zieleniec na polském úbočí Šerlichu plánuje vypnout sedm lanovek a čtyřiadvacet vleků oficiálně spuštěných 12. února nejdříve 14. března, kdy paradoxně končí uzavírka polských hranic kvůli enormní promořenosti Česka. Turisté mají na druhé straně Orlických hor k dispozici i hotely a penziony.

Čechům v přístupu do skiareálu mezi skoro tisícimetrovými vrcholy Orlických a Bystřických hor polské restrikce příliš nepřekážejí. Repríza ostrahy zelené hranice z loňského jara vojáky s ostře nabitými samopaly se nekoná a zřejmě konat nebude. Lyžařům z Česka o víkendu nic nebránilo přeběhnout dvě stě metrů od parkoviště na české straně Šerlichu do koruny zielenienských sjezdovek s místy ještě metrovou vrstvou směsi technického a přírodního sněhu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zieleniec plánuje vypnout lanovky nejdříve 14. března.

„Strašili polskými pohraničníky na Šerlichu. Obavy se nevyplnily. Nebyli vidět ani uvnitř areálu, kde bylo, řekli bychom, méně Čechů než obvykle. Předepsané potvrzení o minimálně 48 hodin starém antigenním testu jsme měli pro jistotu v kapse. Desetidenní karanténu jsme rozhodně riskovat nechtěli,“ sdělil český manželský pár.

„Poláci tady nehlídali možná i proto, aby zbytečně nekazili kšefty vlastním vlekařům,“ zapřemýšleli manželé. „Doufáme, že Češi vědí, co dělají a mají alespoň čerstvé antigenní testy,“ reagovala skupina rouškami nechráněných polských lyžařů.

Slovinsko otevírá skiareály

Evropa

Polští vlekaři stahovali české lyžaře po většinu letošní zimy, kdy v obou zemích platil zákaz provozu lyžařských lanovek a vleků. Skiareál v Zielenienci pauzíroval pouhý zlomek zimy díky fintě postavené na právně bezkonfliktním tréninku sportovních klubů. Sportovní týmy rekrutované z příchozích lyžařů největší lyžařskou arénu Polska spolehlivě zaplnily.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Naplno rozjetý skiareál v polském Zielenienci.

„Vyrukovali s nabídkou lyžařských kurzů pro registrované sportovce, což jim jejich legislativa umožňovala a exekutiva přehlížela,“ konstatoval český pověřenec Evropského seskupení pro územní spolupráci v Polsku Miroslav Vlasák.

Policisté z Česka, kteří o víkendech střeží dvojici parkovišť na Šerlichu pro několik desítek vozů, Polákům při ostraze hranice tentokrát nepomáhají. Opatření na hranicích zdaleka nedosahují intenzity z loňského jara, kdy bylo nutné zdokladovat legální překročení česko-polské hranice hlídkám obou států.

„Žádné instrukce, abychom byli Polákům v jejich nynějších opatřeních nápomocni, jsme nedostali. Zajišťujeme pořádek a hlavně dopravu na české straně Orlických hor,“ konstatovala policejní hlídka na Šerlichu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Zieleniec

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám