Hlavní obsah

Deště už mají konečně slábnout, řeky klesají

Právo, Novinky, ČTK, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/ČESKÉ BUDĚJOVICE

Vydatné dešťové srážky, které na mnoha místech zvedly hladiny řek, už mají slábnout a ustávat. Právu to řekl Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze. Jihočeské řeky, které v pondělí dosáhly druhého a třetího stupně povodňové aktivity, v noci kulminovaly a jejich hladiny klesají.

Článek

Třetí stupeň, tedy ohrožení, byl již odvolán na Malši v Pořešíně a Kaplici a na říčce Černá v Líčově. Hydrometeorologové předpokládají, že některé toky ještě dopoledne klesnou na nejnižší stupeň, tedy bdělost, a někde se vrátí k normálnímu stavu.

"Srážky budou i nadále, ale už by měly být skutečně menší. Jde však o místní lokální lijáky. Např. v Praze byl v pondělí takový liják několikrát," informoval Seifert.

První červencová dekáda byla na srážky skutečně bohatá. Spadlo zhruba třikrát tolik srážek než normálně. Dalších třicet kalendářních dní by podle dlouhodobé předpovědi už mělo být srážkově průměrných a teplotně nadprůměrných.

V pátek až 30 stupňů

Ve středu má být polojasno, místy přeháňky a bouřky a teploty odpoledne 23 až 27 st. Podobný ráz počasí bude i ve čtvrtek. V pátek má být nejtepleji, a to 26 až 30 st. Bude jasno až polojasno, ojediněle přeháňky a bouřky, v nichž meteorologové nevylučují kroupy.

Od 21. do 31. července by mělo být polojasno až oblačno, místy přeháňky a bouřky, denní teploty 22 až 28 st. Od 1. do 10. srpna se očekává polojasno, ojediněle přeháňky a bouřky, postupně více oblačnosti i srážek. Teploty zprvu 23 až 29, později 20 až 26 st.

Související témata:

Výběr článků

Načítám