Hlavní obsah

Déšť má dorazit v pátek, výstraha kvůli riziku požárů skončí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sucho a s ním spojené zvýšené riziko vzniku požárů by mohly zmírnit srážky, které meteorologové očekávají v pátek a o víkendu. Pokud se výhledy naplní, mohlo by leckde napršet i 10 milimetrů srážek.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Procentní pravděpodobnost výskytu srážek alespoň 10 milimetrů na 13. 7. 2019 (multimodel)

Článek

Výstraha před nebezpečím vzniku požárů od středy již neplatí do odvolání, ale do pátečního poledne. Je to kvůli frontálnímu systému, který začne ve čtvrtek od severozápadu postupovat přes naše území.

„Pravděpodobnostní výstupy z modelů ukazují na pátek zejména pro Čechy a na sobotu pro celé území velkou pravděpodobnost, že naprší alespoň 5 milimetrů, případně i 10 milimetrů,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Procentní pravděpodobnost výskytu srážek alespoň 5 milimetrů na 12. 7. 2019 (multimodel)

Na srážky nečekají pouze zemědělci a zahrádkáři, ale i vodáci, pro něž je bez problémů sjízdná pouze Vltava pod Vyšším Brodem, kde vypomáhá lipenská přehrada, a Otava ze Sušice nebo Ohře pod Karlovými Vary.

„Ostatní delší vodácké řeky (např. Berounka, Lužnice či Jizera) jsou již hodně ‚na hraně‘ a vodáci tam musí počítat s častějším přetahováním lodí,“ uvedli meteorologové s tím, že například Berounka ve Zbečně měla ve středu průtok pouze 4,5 m3/s.

„Hranice pro hydrologické sucho pro Zbečno je 7,86 m3/s,“ zdůraznil Český hydrometeorologický ústav s tím, že nynější hodnota průtoku atakuje již nyní na začátku prázdnin loňský nejnižší denní průměr 4,52 m3/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám