Hlavní obsah

Desítky lidí v centru Prahy protestovaly proti kožešinám

Desítky lidí se v centru Prahy v rámci Světového dne bez kožešin zúčastnily protestního průvodu s cílem upozornit na problematiku kožešinové módy. Skupinu vedli modelové a modelky odění do rozepnutých kožichů, které odkrývaly jejich tělo pomalované umělou krví.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest proti kožešinám v PrazeVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Průvod odpoledne vyrazil z náměstí Republiky, kde byly informační stánky, u nichž se promítaly záběry z kožešinových farem.

"Smyslem průvodu je vyjádřit nesouhlas se zabíjením zvířat pro tak zbytnou věc, jako jsou kožešiny, a přimět příslušné orgány k tomu, aby konečně učinily potřebné kroky k přijetí zákazu chovu těchto zvířat tak, jako je tomu dnes již v mnoha evropských zemích," uvedla předsedkyně pořádající organizace Svoboda zvířat Lucie Moravcová. Zákaz platí například ve Velké Británii, Rakousku nebo Slovinsku.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Protest proti oděvům z kožešin na náměstí Republiky

U informačních stánků mohli lidé podepsat Petici za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat. Tu organizace spustila v listopadu 2010 a dosud ji podepsalo kolem 20 000 lidí. Podle letošního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění se zabíjením zvířat pro kožešinu nesouhlasí 69 procent lidí.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Protest v centru Prahy

Kožešinový průmysl podle organizace v Česku upadá. V roce 2009 byly například uzavřeny tři velké kožešinové farmy. Nyní v ČR je asi 13 aktivních chovů, kde se na kožešiny chovají převážně norci, lišky, činčily a fretky. Celkem jde o zhruba 13 000 zvířat, která podle aktivistů žijí v nevyhovujících podmínkách. Ty mohou vést k jejich onemocnění, zranění nebo poruchám chování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám