Hlavní obsah

Deset tisíc domácností je po bouřkách bez proudu, byla vyhlášena kalamita

Právo, ČTK, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Energetici kvůli větrné smršti vyhlásili kalamitní stav. Silný vítr, který se v noci na pondělí prohnal republikou, odřízl tisíce domácností od elektrické energie. Navzdory nasazení energetiků, kteří ihned vyrazili do terénu, aby odstranili poruchy na vedení elektrické energie, nejsou dodávky všude obnoveny. Ve dvou krajích byl vyhlášen kalamitní stav.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„K sedmé hodině ranní jsme evidovali ještě 36 poruch na vedení vysokého napětí a desítky na vedení nízkého napětí. V 6.00 jsme proto byli nuceni vyhlásit kalamitní stav, který platí na území Pardubického a Středočeského kraje,“ uvedla mluvčí společnosti ČEZ Šárka Beránková. Bez energie se tak během noci ocitlo až 10 tisíc domácností, mnohé z nich jsou bez dodávky proudu dosud.

Na východě Čech dopadly následky nočních bouří nejvíc na území Vysočiny, zejména na Havlíčkobrodsko a okolí Světlé nad Sázavou. Ještě ráno tu bylo na 28 poruch na vedení vysokého napětí.

„Čtrnáct poruch evidujeme na Pardubicku a Chrudimsku, konkrétně Opočínek a okolí. Na Hradecku byly tři poruchy, poslední z nich bude opravena během dopoledne,“ pokračovala Beránková.

V Praze byly dodávky obnoveny

Kalamitní stav byl vyhlášen z důvodu velkého počtu poruch a znamená, že je nasazeno maximální množství osob i techniky. „Budeme se snažit opravit všechny poruchy během pondělí, ale bohužel je pravděpodobné, že se to nepodaří ve všech případech. Zejména tam, kde je nepřístupný terén,“ upozornila Šárka Beránková

V Praze byly následky bouřek na dodávkách elektřiny odstraněny během noci. Podle mluvčího Pražské energetiky Petra Holubce byly poruchy pouze v některých okrajových částech hlavního města, a to v Písnici, Kunraticích, Šeberově a Holubicích. Bez proudu tak byly v noci maximálně desítky domácností.

Reklama

Výběr článků

Načítám