Hlavní obsah

Deset procent českých dětí má úplnou volnost na internetu

Právo, Jiří Vavroň

Naprostou volnost při práci s počítačem a internetem má deset procent dětí. Kam se připojuje či co hledá na internetu jejich potomek, totiž nezajímá desetinu rodičů. Chování dětí na internetu naproti tomu sleduje 90 procent rodičů, 44 procent z nich pravidelně. Vyplývá to z reprezentačního průzkumu využívání informačních a komunikačních technologií v domácnostech a mezi jednotlivci v roce 2010 Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle dětských psychologů by rodiče měli vědět, co jejich potomek s počítačem dělá, s kým komunikuje či komu posílá důvěrné informace o své rodině či o sobě. Na internetu hledají svoje možnosti nejen pedofilové, ale moderní komunikační techniky se stávají stále častěji i zdrojem šikany, zesměšňování či stalkingu, říká Martina Hronová z informačního a poradenského centra ROSA.

Počítač se přitom stává prakticky součástí života dětí, upozorňuje. Podle ČSÚ devět z deseti dětí ve věku 10–15 let má doma přístup k počítači, téměř stejné množství k internetu. A také je využívají. Dvě pětiny dětí tráví doma na internetu více než pět hodin týdně, 86 procent českých dětí využívá počítač alespoň jednou týdně.

Počítačů prudce přibývá

Osobní počítač má doma 2,4 miliónu, tedy 59 procent, českých domácností. Na internet je napojeno 56 procent bytů proti loňským 49 procentům. Počet domácností vybavených počítačem se za posledních pět let zdvojnásobil, množství přípojek k internetu vzrostlo 2,5krát. Vysokorychlostní přípojku má 2,1 miliónu domácností.

V Česku je podle statistiků celkem 5,7 miliónu uživatelů PC, internet používá zhruba o 200 000 lidí méně, tedy 5,5 miliónu.

Každý den nebo skoro každý den usedá k počítači 3,6 miliónu lidí starších 16 let, na internet se denně připojuje 3,1 miliónu lidí. Téměř každému druhému uživateli internetu přišla v posledních 12 měsících nevyžádaná pošta a více než čtvrtina se setkala s počítačovým virem nebo jiným škodlivým softwarem.

Anketa

Hlídáte své děti, když surfují na internetu?
Ano
22,5 %
Ne
77,5 %
Celkem hlasovalo 5971 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám