Hlavní obsah

Demonstrovali proti Zemanovi, teď to musí vysvětlovat policii

Právo, Rudolf Voleman

Na policejních služebnách musí v těchto dnech zhruba desítka předvolaných vysvětlovat, proč se rozhodli na začátku března před setkáním s prezidentem Milošem Zemanem v Bochově na Karlovarsku demonstrovat proti hlavě státu. Svůj tehdejší protest doprovodili nepříliš lichotivými transparenty.

Policejní hlídka v Bochově legitimovala protestující proti Zemanovi. Záběry z 9. března 2016Video: Novinky

 
Článek

„Všechny otázky v podstatě směřovaly k tomu, aby zjistili, jestli ten náš protest někdo organizoval a jestli byla akce nahlášena,“ uvedl Tomáš Rojík z Ostrova na Karlovarsku.

„Mě nejvíce pobavila otázka – kdo rozhodl, že se bude protestovat. Měl jsem sto chutí odpovědět, že nějaká diverzní centrála CIA, případně nějaká havloidní kavárna nebo něco takového,“ pokračoval účastník tehdejšího protestu.

Pozval nás prezident, ozřejmil policii

„Mně se nechce věřit tomu, že by to byla v Bochově osobní iniciativa bochovských policistů,“ poznamenal.

„Mám z toho všeho pocit, že někdo z ochranky, zřejmě to byl vedoucí opatření, vydal pokyn, že nás mají zkontrolovat, pozvat si nás a prošetřit to, zda se jednalo o přestupek, což policie provedla a nyní to zřejmě odloží,“ dodal Rojík.

Podle něj nikdo z předvolaných nebyl na policejní služebně déle než deset minut.

Ve všech médiích vyšlo, že prezident bude tam a tam, ať lidé přijdou na setkání s ním, tak jsem odpověděl, že nás tam pozval prezident
Tomáš Rojík v reakci na dotaz policie, kdo akci organizoval

„Ptali se nás, kdo to zorganizoval a kdo nás tam pozval, v tomto smyslu zněla ta otázka. Já jsem chtěl nejdřív říct, že nevím, ale pak mi došlo, že vlastně ve všech médiích vyšlo, že prezident bude tam a tam, ať lidé přijdou na setkání s ním, tak jsem odpověděl, že nás tam pozval prezident,“ uvedl Rojík.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Tomáš Rojík s transparentem 'Zeman je gentleman, A. Hitler' na setkání se prezidentem v Bochově na začátku března

„Myslím, že bude zajímavé za ten měsíc, na konci dubna, až to bude prošetřené. Já očekávám, že to odloží,“ doplnil.

Jako „za komárů” a za rok i s odvozem?

Při demonstraci jej napadl jeden ze seniorů, příznivců prezidenta.

„Chlap si tam do mě šťouchnul, ale nezpůsobil mi žádnou újmu ani škodu, takže to nepovažuji za něco, čím bych se měl zabývat. Prostě šel pán okolo, rozčilil se a ujely mu nervy,“ uvedl Rojík, který vůbec nečekal, že by se kvůli transparentům a protestu mohl ocitnout na policejní služebně.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Skupina asi deseti lidí přišla přivítat prezidenta Miloše Zemana před kulturní dům v Bochově na Karlovarsku s nelichotivými transparenty

„V tu dobu, kdy jsme tam byli, by mě to ani ve snu nenapadlo, protože jsme už jednou takhle protestovat byli,“ uvedl Rojík s tím, že to bylo přede dvěma roky s kamarádkou v Ostrově při návštěvě Zemana.

„To si nás policie v zásadě nevšímala,“ dodal. „Po poradě s právníkem jsem se rozhodl, že jim žádnou výpověď dávat nebudu, ale vnímám to, že je to jako za ,komárů‘,“ uvedl Petr Hynek z Velichova.

„Člověk si někam stoupne, v klidu stojí s transparentem a pak ho policisté otravují, buzerují a snaží se mu to znechutit, tak to vnímám. Přede dvěma roky, když manželka stála před Gymplem v Ostrově, když tam přijel Zeman, tak ji sice zkontrolovali, ale nikdo ji nikam nezval. Dneska už je to s pozváním a za rok už to bude s odvozem,“ dodal s nadsázkou Hynek.

Policie případ nekomentuje

Policie se nechce k záležitosti podrobně vyjadřovat.

„Na policii je v současné době předvoláno několik účastníků setkání s prezidentem republiky v Bochově k podání vysvětlení, a to z důvodu prošetřování, zda na místě došlo k protiprávnímu jednání či nikoliv,“ uvedla mluvčí karlovarské krajské policie Zuzana Týřová.

„Vzhledem k probíhajícímu prošetřování nebudeme poskytovat bližší informace,“ dodala pouze.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Skupina asi deseti lidí přišla přivítat prezidenta Miloše Zemana před kulturní dům v Bochově na Karlovarsku s nelichotivými transparenty

Právo se přitom dotazovalo mimo jiné na to, jakého trestného činu se mohli pokojným stáním dopustit demonstranti.

Také není jasné, zda byl policií předvolán i senior, podle zjištění Práva místní občan, který jako jediný projevoval na místě Zemanova mítinku agresi a demonstrantům strhával rukama transparenty.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Stejně tak zůstaly bez odpovědi otázky, zda na místě úkolovala policii vysílačkou hradní ochranka, jak uvedli svědci, a zda prošetřuje policie případ na udání, z jiného podnětu, nebo z vlastní iniciativy.

Reklama

Výběr článků

Načítám