Hlavní obsah

Demonstranti v Praze na protest přinesli rakev pro svobodný internet

Desítky lidí se v sobotu v Praze připojily k mezinárodnímu protestu proti chystané reformě Evropské unie o ochraně autorských práv na internetu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Demonstranti na protest přinesly i rakev pro svobodný internet.

Článek

Celkem v jedenácti evropských městech se v sobotu konají protesty proti reformě autorských práv na internetu. V Praze se připojili demonstrující i na výzvu Pirátské strany. Účastníci se shromáždili na Palackého náměstí, kde akce s názvem „Zachraňme internet před články 11 a 13!” začala od 14 hodin. Na místo přinesli i rakev.

Právě tato směrnice, o které má Evropský parlament hlasovat příští týden, podle kritiků povede k cenzuře a omezení svobody internetu a poškodí menší média. Kritice čelí článek 11 směrnice, v důsledku kterého bude nutné platit autorské poplatky za sdílení obsahu, a článek 13, stanovující platformám typu Youtube povinnost kontrolovat, zda nahraný obsah neporušuje autorská práva.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Tématem je například i šíření vzdělávacích materiálů.

Lídr Pirátů do europarlamentu Marcel Kolaja vyzval účastníky, aby v e-mailech europoslancům protestovali proti návrhu směrnice. Schválení podle něj ještě lze zabránit. "Přijdou další směrnice, které se budou snažit omezovat svobodu na internetu," upozornil a dodal, že Piráti se chtějí v EP zaměřit právě na tuto otázku.

Internetoví giganti versus mediální domy?

Do protestu se zapojila i česká Wikipedie, jejíž zástupci považují chystané změny za závažné, a ve čtvrtek proto na celý den encyklopedii poprvé vypnuli. "Směrnici vytvořili evropští lidovci v zájmu velkých vydavatelství," uvedl poslanec a další pirátský kandidát do europarlamentu Mikuláš Peksa.

Podle organizátorů jde o souboj lobby velkých firem jako Facebook a Google s velkými vydavatelskými domy; běžní uživatelé internetu zcela vypadli. Směrnici připravují evropské instituce od roku 2016, vyjednávání o obsahu byla složitá a články 11 a 13 od počátku vzbuzovaly kontroverze.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Protestující přinesli i transparenty.

Evropská komise uvádí, že nová pravidla posílí postavení majitelů autorských práv, hudebníků, herců či mediálních domů, vůči internetovým gigantům typu Google či Facebook. Ty teď vydělávají na poskytování a zprostředkování obsahu, za který nemusí platit žádné poplatky.

Kritici tvrdí, že článek 11 může vést například k tomu, že Google nebude při vyhledávání zobrazovat s odkazem úryvky zpravodajských textů, za které by musel platit. I Facebook se podle nich může rozhodnout, že omezí možnost sdílení autorsky chráněného obsahu. Kritici tvrdí, že směrnice je psána vágně a bude výrazně záviset, jak ji země implementují do národních legislativ. Bude-li schválena, dostanou na to členské státy dva roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám