Hlavní obsah

Cichanouská na Staroměstském náměstí: Strach a hrdost mě nutí pokračovat

Aktualizováno

Zhruba tři stovky lidí se v pondělí odpoledne sešly v Praze na Staroměstském náměstí na akci nazvané Společně za Bělorusko. Demonstraci pořádá hnutí Milion chvilek za demokracii a iniciativa Masaryk. Na shromáždění za přísných bezpečnostních opatření vystoupila i lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská.

Záznam: Demonstrace Společně za BěloruskoVideo: Blue Lune Productions

 
Článek

Ta k několikasethlavému davu na náměstí v centru Prahy promluvila částečně anglicky a bělorusky. „Jsem hrdá na lidi, kteří stále veřejně vyjadřují svou podporu politickým vězňům. Jen my, kteří dáváme svůj odpor najevo veřejně, můžeme dosáhnout propuštění tisíců nevinných vězňů,” řekla na pódiu Cichanouská a poděkovala lidem, kteří běloruskou opozici přišli do Prahy podpořit.

„Jen strach a hrdost mě nutí pokračovat v tom, co dělám, ať žije Bělorusko,” dodala během krátkého vystoupení.

Demonstrace Společně za Bělorusko na Staroměstském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstraci organizátoři svolali jako protest proti režimu v Bělorusku a vládě autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka.

Foto: jap, Novinky

Demonstrace Společně za Bělorusko

Kromě hlavní řečnice Cichanouské na Staroměstském náměstí promluvili i někteří senátoři nebo veřejně známé osobnosti. Mezi řečníky na pódiu vystoupili třeba herec a hudebník Jiří Macháček nebo herečka Aňa Geislerová.

Foto: Blue Lune Productions

Demonstrace Společně za Bělorusko

Lidé na demonstraci dodržují dvoumetrové rozestupy a nosí ochranu dýchacích cest. Na případné prohřešky upozorňují policisté, kteří mezi lidmi procházejí.

Foto: jap, Novinky

Na Staroměstské náměstí v Praze dorazilo podpořit běloruskou opozici a její vůdkyni Svjatlanu Cichanouskou několik set lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám