Hlavní obsah

Démonické Portmoneum vyzdobené Váchalem již nepraská

Právo, Ludmila Žlábková

Téměř 10 milionů korun investoval Pardubický kraj do oprav nevelkého domku v Litomyšli. Portmoneum, jak se dům nazývá podle bývalého majitele, je uvnitř vyzdobené strhujícími nástěnnými malbami kontroverzního malíře, grafika, mystika a spisovatele Josefa Váchala, autora Krvavého románu. Po necelém roce se v plné kráse opět otevřelo veřejnosti.

Portmoneum se znovu otevřelo veřejnostiVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Váchal, svérázný a osobitý umělec, vyzdobil domek svého přítele a sběratele umění Josefa Portmana před zhruba sto lety. Na stěnách domku i na dochovaném nábytku vypodobnil mnoho duchovních a náboženských témat.

„Vinou řady suchých let, kdy vysychalo a klesalo podloží, začal dům praskat. Hrozilo, že narušená statika poškodí i tyto vnitřní malby,“ vysvětlil důvody rekonstrukce náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek (Koalice pro PK).

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Váchal v Litomyšli vyzdobil domek svého přítele a sběratele umění Josefa Portmana ve 20. letech minulého století.

Pardubický kraj získal Portmoneum před více než třemi roky, kdy jej odkoupil od dcer bývalého majitele Ladislava Horáčka za 15 milionů korun. „Byl jsem jednou u holiče a vedle seděla na křesle paní. Najednou se mě zeptala, zda kraj nechce litomyšlské Portmo­neum. Byla to jedna z dcer a dědiček pan Horáčka,“ zavzpomínal hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Zámek v Litomyšli myslí na nevidomé

Cestování

Horáček zachránil objekt počátkem 90. let, kdy značně poškozené nástěnné malby nechal nákladně zrestaurovat.

„Dům měl někde jen čtyřiceticentimetrové základy. Bylo nutné ho celý podkopat. Nyní už je staticky zajištěn, jsou nově zrestaurovány jak malby, tak nábytek a zpřístupnili jsme podkroví, kde se bude promítat třináctiminutový videomapping o Josefu Váchalovi, nazvaný Josef Váchal – Kumštýř boha i ďábla,“ uvedl René Klimeš, ředitel litomyšlského muzea, které objekt spravuje.

Novinkou je i audioprůvodce namluvený hercem Miroslavem Táborským. Ten se však v současné době ještě návštěvníkům vzhledem k hygienickým předpisům nepůjčuje. První návštěvníci se mohli do Portmonea vydat v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám