Hlavní obsah

Delta v Česku stále dominuje, přibývá delty plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba u 95 procent kontrolovaných pozitivních testů převažuje nakažlivější mutace koronaviru delta. Zbývající mutace představují jedno procento vzorků. Nárůst odborníci Státního zdravotního ústavu (SZÚ) zaznamenali u subvarianty nazvané delta plus. Běžnou metodou nejde určit a je nutné provést složitější a přesnější sekvenaci.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Test odebraného vzorku na přítomnost koronaviru v laboratoři ve Vídni (ilustrační foto)

Článek

Nakažlivější nové varianty koronaviru postupně vytlačují ty méně nakažlivé. Původní variantu, která se v ČR začala objevovat loni v březnu, nahradila postupně kolem přelomu roku varianta alfa, dříve označovaná jako britská. Od června se v Česku začíná šířit delta, která byla původně označovaná jako indická.

Celogenomové sekvenace za srpen ukazují podle SZÚ podíl původní varianty delta zhruba 77 procent. Na subvarianty delty, obecně označované jako delta plus, připadá aktuálně zhruba 20 procent nálezů. Stejné subvarianty delty, které byly zachyceny v ČR, hlásí podle SZÚ také Británie, Izrael nebo Amerika.

Varianta delta je v Česku u 97 procent nakažených

Koronavirus

„Subvarianty delta zatím v praxi nenasvědčují žádné zásadní změně průběhu onemocnění. Jedná se tedy o zpřesnění klasifikace viru a odborné označení,” uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Ústav má za posledních 14 dnů k dispozici data z 2105 testů provedených metodou diskriminačního PCR. Sekvenováno bylo 143 vzorků se srpnovým datem odběru. „Za červen a červenec bylo dosaženo kýženého desetiprocentího podílu sekvenovaných vzorků,” upozornil SZÚ.

Premianti a propadlíci v proočkovanosti: Česko patří mezi průměr

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám