Hlavní obsah

Děkujeme, nastupte zpět. Ale jako noví příchozí, říká ředitel nemocnice

Právo, Aleš Fuksa
Uherské Hradiště

Napětí panuje mezi lékaři a vedením Uherskohradišťské nemocnice ve Zlínském kraji. I přes dohodu mezi iniciátory výzvy Děkujeme, odcházíme a ministrem zdravotnictví Leošem Hegrem totiž pětačtyřicet doktorů protestujících proti neutěšenému stavu v nemocnici nemá jisté, zda je ředitel Antonín Karásek přijme zpět a za jakých podmínek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mám na stole 45 výpovědí a k 1. březnu musím zajistit provoz s minimálními počty. S chutí jej ale budu dál vylepšovat a zkvalitňovat. Každý nový lékař, kterého začátkem března přijmeme, bude mít připravenou klasickou pracovní smlouvu. Přesně takovou, co předkládáme lékařům při nástupu. Na svém zůstanou jen ti, kteří byli a stále jsou zaměstnanci naší organizace,“ uvedl Právu Karásek.

Přijdou o mnoho výhod a bonusů

Podle jeho vyjádření tak zřejmě lékaři s mnohaletou praxí přijdou o množství výhod a bonusů vyplývajících z délky odpracovaných let. „A co jako by pro ně mělo bejt? Prostě jsou noví příchozí. Koncem února skončili a eventuálně mohou být od začátku března novými lékaři. Pokud projeví zájem. Nebudu ustupovat z názoru, který po celou dobu zastávám. Jak bych vypadal před lékaři, kteří v nemocnici zůstali? Jak bych pak mohl ředitelovat takové organizaci,“ poznamenal ředitel nemocnice.

Pro lékaře podepsané pod výzvou je podle zástupce primáře radiologického oddělení a předsedy místní odborové organizace Petra Vysloužila za současné situace nepřijatelné, aby přistoupili na nabídku standardní smlouvy, jak ji nastínil ředitel.

„Já, který mám patnáctiletou praxi, abych nastupoval za nástupní plat jako začátečník na zkušební dobu a se smlouvou na dobu určitou? To prostě nemohu,“ řekl Právu Vysloužil.

I přes silně vyostřené vztahy s vedením lékaři nyní Karáskovi podají smírnou ruku. „Nabídneme mu možnosti, za kterých bychom se vrátili. Nebudou ale nikterak divoké. Chceme jen za dosavadních podmínek pokračovat dál s tím, že až bude uzavřena dohoda mezi lékaři a ministerstvem, dojde k jasnému navýšení platů, které je v memorandu deklarováno. Budeme chtít rovněž záruku, že nebude na kolegy, kteří se výzvy Děkujeme, odcházíme účastnili, vyvíjen nátlak nebo náznak šikany. To riziko tady je,“ přiznal Vysloužil.

S těmito výrazy se ale ředitel Karásek nechtěl ztotožnit. „O jaké se baví šikaně? Vždyť oni šikanovali vedení, ne vedení je. Mě hrozně bavilo za ně shánět náhradníky a přemýšlet nad tím, kde budeme redukovat zdravotnickou péči,“ podotkl s ironií v hlasu ředitel nemocnice.

V Uherskohradišťské nemocnici je zaměstnáno přibližně 130 doktorů na plný úvazek. Další skupinou jsou externí lékaři pracující na méně než třetinový úvazek. Vzpurní doktoři se v případě neshody s vedením chtějí obrátit i na zřizovatele nemocnice, tedy Zlínský kraj. „Chceme vše dotáhnout do konce, ať se děje, co se děje. Už nemáme co ztratit. V tuto chvíli práci nemáme, nemáme ji ani garantovanou. Proto je mezi nimi rozhodnost a neústupnost,“ dodal odborář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám