Hlavní obsah

Děkan Ševčík si na vzpurné studenty najal advokáta Sokola

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické se vyostřuje a nedaří se ji zklidnit ani rektorovi Richardu Hindlsovi. Spor možná skončí před soudem.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Ševčík (vpravo) s Václavem Klausem.

Článek

Rektor se snaží vyjednat smír děkana fakulty Miroslava Ševčíka s rebelujícími studenty a učiteli, kteří žádají Ševčíkův odchod z funkce. Ten si ale na své odpůrce najal advokáta Tomáše Sokola, který třem studentům a jednomu kantorovi poslal předžalobní výzvu k omluvě za jejich výroky proti děkanovi na veřejnosti.

Jeden ze studentů se má omluvit za satirický komiks vyvěšený na studentských facebookových stránkách fakulty, jenž podle Sokola obsahuje nepravdy. „Já ale ani nejsem autorem komiksu, pouze jsem ho sdílel, jako sdílí vtipné fotky dnes a denně spousta lidí,“ nechápal reakci student, jenž nechtěl být jmenován.

Kategoricky nesouhlasím s pošlapáváním akademických svobod, s útoky na vyučující a studenty naší fakulty, s vytvářením atmosféry strachu a s despotickými metodami vedení fakulty.
pedagog Jan Havel

Sokol žádá pro Ševčíka omluvu také od studentky Hany Smrčkové a učitele Petra Koblovského za jejich výroky, které se objevily v článcích Práva a na serveru Novinky.cz.

Smrčková o Ševčíkovi prohlásila, že na ni „poštval ostrahu“, když se pokoušela vyvěsit plakáty kritizující děkanovo řízení fakulty. Koblovský zase na demonstraci „proti estébáckým metodám a práskačství“ o děkanovi řekl, že si „vede složky i na lidi z jiných fakult“.

Deset kantorů chce pryč

Sokol žádá za dané výroky omluvu, nicméně ani jeden z dotčených se omlouvat nehodlá.

„K omluvě mne donutí maximálně odvolací, resp. dovolací soud. Samotného mne to ani nenapadne,“ sdělil Právu Koblovský.

Dotčeni jsou představitelé lidí, kteří se bouří proti Ševčíkově stylu vedení. Studentů ochotných veřejně se děkanovi postavit ubývá. Zato přibývá vyučujících, kteří odmítají pod Ševčíkem na fakultě působit, podle zjištění studentů jich je deset a sedm doktorandů. Další už školu kvůli Ševčíkovi opustili.

Učitel předmětu peníze a banky v ekonomii rakouské školy Jan Havel podal rezignaci minulý týden s odůvodněním: „Kategoricky nesouhlasím s pošlapáváním akademických svobod, s útoky na vyučující a studenty naší fakulty, s vytvářením atmosféry strachu a s despotickými metodami vedení fakulty.“ Vyjádřil podporu svým kolegům v nemilosti a „šikanovaným studentkám“ a vyzval Ševčíka k odstoupení.

Děkan už dřív odmítl na dotazy Práva reagovat a odkázal na doporučení rektora zdržet se mediálních výstupů. Nicméně Ševčíkova obhajoba je známá, jakákoli pochybení odmítá, žádný z jeho kroků prý nebyl v rozporu se zákonem a odstoupit nehodlá.

Akademický senát se z většiny postavil za Ševčíka s tím, že veškeré rozpory jsou dílem manipulativní kampaně několika lidí, kteří sledují vlastní cíle. Rektor se ke sporu nevyjádřil.

Složky a ostraha

Smrčková pro Právo popsala incident s ostrahou. Vše podle ní začalo, když s další studentkou vyvěsila v půli ledna ve škole plakáty s nápisem „Pane děkane!“. O den později chtěly vyvěsit další plakáty, ale nejprve se dostaly do křížku s uklízečkami, poté i s ostrahou.

Při vyšetřování incidentu se ukázalo, že o den dříve měla volat pracovníkům ostrahy tajemnice fakulty Jeanette Franková s nařízením, aby vylepování plakátů v prostorách fakulty zamezila. Ostraha si telefonát zaznamenala do hlášení, nicméně Franková jej před univerzitním senátem, který se rovněž spory na fakultě zabýval, popřela. Ševčík prohlásil, že o telefonátu nic neví.

Vytáhnout na nás Sokola je jako jít s kladivem na komára. Nechápu to. Říkám si jen, čeho je ještě schopen.
studentka Hana Smrčková

Koblovského výrok pochází z 23. dubna, kdy sdělil Právu, že si děkan vede složky s informacemi o svých odpůrcích, dokonce i o lidech z jiných fakult VŠE. O údajných Ševčíkových složkách s informacemi o soukromí konkrétních lidí se mezi pedagogy a studenty jen špitá, ale existují očití svědci, kterým děkan podobné materiály ukazoval.

Největší záhadou jsou zvěsti o složce s důvěrnou komunikací na Facebooku doktoranda Pavla Kuchaře. Ševčík ji měl ukázat několika lidem, jeden z nich to potvrdil Právu.

„Svůj účet a nastavení soukromí mám dlouhodobě zabezpečené,“ řekl Kuchař. Podle zjištění Práva ani druhá osoba, se kterou hovor vedl, nemohla mít zájem, aby se k němu někdo dostal, protože jí to mohlo uškodit. Ševčík k tomu řekl, že o tom nic neví.

Podle Smrčkové po hrozbě žalobou už není pro smírčí jednání prostor. „Vytáhnout na nás Sokola je jako jít s kladivem na komára. Nechápu to. Říkám si jen, čeho je ještě schopen?“ obává se studentka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám