Hlavní obsah

Děkan Pospíšil začal v Plzni šetřit, sníží počet kateder a propustí část lidí

– Plzeň
Právo, Ivan Blažek

Počet kateder na plzeňské právnické fakultě klesne o čtvrtinu - z dvanácti na devět. Školu k tomu vedou především finanční důvody, zatím to vypadá, že bude mít o čtvrtinu nižší rozpočet než loni, kdy činil zhruba šedesát miliónů korun.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Děkan plzeňské právnické fakulty Jiří Pospíšil (vpravo) uspěl před akademickým senátem s plánem na snížení počtu kateder.

Článek

Plán děkana Jiřího Pospíšila ve středu jednomyslně podpořil akademický senát fakulty. Hlasování se pro nemoc nezúčastnil předseda senátu Daniel Telecký, který bývá považován za příznivce bývalého vedení. 

„Chceme, aby nový systém začal fungovat už s novým semestrem, tedy v únoru,“ řekl Právu Pospíšil. Změna spočívá i ve vytvoření dvou „superkateder“. „Je efektivnější mít menší počet větších kateder,“ upozornil děkan.

Nově vznikne katedra soukromého práva, která zastřeší obory občanského, obchodního, pracovního a procesního práva. Pod stávající katedru správního práva pak nově připadne i finanční právo, právo životního prostředí a v budoucnu i právo sociálního zabezpečení.

Bude se propouštět

Peníze má ušetřit i propuštění nebo změna úvazků až čtvrtiny pedagogů, kterých nyní fakulta zaměstnává kolem sto padesáti. První necelá desítka pracovníků skončila ke konci minulého roku.

„Plzeňská právnická fakulta trpí přezaměstnaností. O budoucím personálním obsazení budeme během ledna jednat s vedoucími kateder, nebude to žádný direktivní příkaz. Kvalitní lidé zůstanou, s těmi méně kvalitními se rozloučíme. Naopak jsem už oslovil několik významných akademiků a právníků, kteří nově přijdou na naši fakultu,“ sdělil Pospíšil.

Zmiňované kroky měly přinést úspory v řádu miliónů korun. „Zatím to vypadá, že budeme mít rozpočet nižší o patnáct miliónů korun,“ připomněl děkan. „Šetření ale nesmí mít vliv na kvalitu výuky,“ zdůraznil Pospíšil.

Kontroly pokračují

Školu neblaze proslavila série skandálů, od plagiátorských afér až po podivně získané diplomy. Rektorská komise Západočeské univerzity zatím prověřila doktorské studijní programy a zjistila, že čtrnáct z celkem šedesáti tří titulů Ph.D. bylo zřejmě uděleno neoprávněně. Pokračují kontroly magisterských studií a rigorózních řízení, jména neoprávněných držitelů titulů škola zřejmě zveřejní až v březnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám