Hlavní obsah

Dědičce rodu Walderode přiřkl soud část pozemků, o něž se přes 20 let soudí

Okresní soud v Jablonci v úterý uznal nároky dědičky rodu Walderode Johanny Kammerlanderové na vrácení části rodového majetku. Rozhodnutí se zatím týká některých menších pozemků na Jablonecku. Verdikt není pravomocný, o navrácení majetku od státu i obcí usiluje rod už více než 20 let.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Johanna Kammerlanderová

Článek

Karel des Four Walderode přišel jako občan německé národnosti o rodový majetek v roce 1946 na základě Benešových dekretů. V roce 1947 Walderodemu úřady československé státní občanství vrátily.

Zabraný majetek už ale nestihl získat nazpět, po komunistickém puči v únoru 1948 totiž emigroval a o občanství znovu přišel. V roce 1992 ministerstvo vnitra Walderodemu československé občanství opět vrátilo a šlechtic zažádal o vydání bývalého majetku svého rodu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vzápětí se však objevila svědectví, že během války spolupracoval s nacisty. Podle soudce Jaroslava Kneře se ale nic takového neprokázalo. "Z provedených důkazů nelze dovodit, že by se za války jakkoliv provinil vůči československému státu. Tím byla základní restituční podmínka splněna," uvedl jablonecký soudce.

Podstatné pro něj bylo šetření československých úřadů krátce po válce. "Nelze se domnívat, že by jakkoliv stranily osobám německé národnosti, spíše jejich chování v době okupace posuzovaly velmi kriticky. Přesto v osobě Walderodeho byl závěr příznivý," řekl.

Dědička očekává pokračování soudních sporů

Rozhodnutí soudu Johanna Kammerlanderová vítá. "Po 23 letech se dospělo ke stejnému závěru jako na začátku," řekla dnes novinářům. Verdikt nepovažuje za konečný, obává se toho, že spor potrvá ještě tři až pět let. "Úspěch to je, ale je to ještě na dlouho," dodala.

Walderode po válce přišel o panství na Semilsku, Jablonecku a Liberecku. Jeho dědička se domáhá vrácení majetku zhruba za tři miliardy korun, mimo jiné i zámku Hrubý Rohozec u Turnova.

Pravomocně zatím dostala kus lesa u obce Žďárek v okrese Liberec. U jabloneckého soudu se dědička soudí o desítky lesních a zemědělských parcel o rozloze 120 hektarů, hlavní část je v katastru Jenišovic. Soud ale rozhodl pouze o pozemcích, u nichž není nutné výměru přezkoumat znalcem. To je jen malá část v tomto sporu. "Bude nutné určit, které pozemky v současné evidenci katastru nemovitostí odpovídají tomu, co je předmětem restitučního nároku, to si vyžádá nákladné přezkoumání," uvedl Kneř.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám