Hlavní obsah

Debatu o cigaretách přetnula přestřelka mezi Kalouskem a Johnem o toaletách

Novinky, jas

Schválení spotřební daně u cigaret a tabáku, k němuž se ČR zavázala, se ve Sněmovně zvrhlo ve slovní přestřelku mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a Radkem Johnem (VV), kterému sekundoval Vít Bárta (VV). Krabička cigaret by měla být v roce 2014 asi o čtyři koruny dražší než nyní. Na příští rok by z toho připadalo zdražení o dvě koruny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na středečním jednání Sněmovny

Článek

Kalousek se ohradil proti pozměňovacím návrhům prosazovaným opozicí i proti tomu, aby byla novela vrácena do druhého čtení, jak navrhoval John. Ten v souvislosti s nynější metanolovou aférou hovořil o "lihové mafii", které se v rámci svého novinářského působení věnoval již v roce 2008. Kalouska nadzvedla slova o tom, že "vláda slibuje zvýšení spotřební daně u metanolu".

Ministr vnitra Radek John na tom ministerstvu s bídou trefil na toaletu
ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

"Tohle není pořad Na vlastní oči, tohle je seriózní debata," reagoval Kalousek. "Já jsem hluboce přesvědčen, že nevíte, o čem mluvíte," dodal vzápětí a osvětlil, že poslancovo tvrzení o zvýšení daně je zcela chybné, neboť metanol zdaněn není. "Kristepane, přečtěte si aspoň někdy něco o tom problému, o kterém tu bezuzdně plkáte," dodal ministr.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta a Radek John z Věcí veřejných v Poslanecké sněmovně

Johna se zastal Bárta, kterého zaujalo, že "bigotní katolík" Kalousek vzal jméno boží nadarmo a následně hájil působení svého kolegy na ministerstvu vnitra.

To je taková sprosťárna, jako kdybych řekl, že pan Kalousek se s bídou trefí do toalety
předseda VV Radek John

"Ministr vnitra Radek John na tom ministerstvu s bídou trefil na toaletu, to ministerstvo tam řídil můj předřečník," opáčil Kalousek na Bártovu adresu. Zjevně rozhořčený John to vzápětí označil za sprosťárnu. "To je taková sprosťárna, jako kdybych řekl, že pan Kalousek se s bídou trefí do toalety. A podle vašich mozkových výkonů to tak vypadá," uzavřel přestřelku John.

Situaci uklidnil až Boris Šťastný (ODS), který coby lékař nabádal kolegy, aby se uklidnili například holotropním dýcháním.

Reklama

Výběr článků

Načítám