Hlavní obsah

Další soud nařídil matce předat dceru do nemocnice kvůli očkování

Ústavní soudci se budou zabývat případem dívky, kterou její matka odmítla po kopnutí koněm nechat očkovat proti tetanu. Rodina děvčete se rozhodla podat stížnost kvůli opatření Okresního soudu v Českém Krumlově, podle kterého se dívka předává do péče Nemocnice České Budějovice. To nyní potvrdil i krajský soud v Českých Budějovicích. O ústavní stížnosti informoval Dan Petrucha z Ligy lidských práv.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Kůň způsobil dívce tržnou ránu, kterou jí ošetřili v českobudějovické nemocnici. Doporučili očkování proti tetanu, které je v ČR povinné. Dítě očkované nebylo.

Matka vakcínu neakceptovala, přijala pro dítě antibiotika a imunoglobulin. Zdravotníci dívku propustili na reverz s tím, že není v ohrožení života.

Následně ovšem nemocnice prostřednictvím odboru sociálněprávní ochrany dítěte iniciovala vydání předběžného opatření na odebrání dítěte, to potvrdil okresní soud. Matka ale dcerku nepředala a ukryla. S očkováním nesouhlasí.

Senát krajského soudu podle Ligy lidských práv předběžné opatření potvrdil a  zdůraznil, že nejde o žádný drastický zásah. Podle krajského soudu opatření nenařizuje nemocnici provést očkování - nařizuje pouze předání do péče nemocnice, přičemž je na zdravotnících, jak léčbu vyhodnotí.

Soud nařídil očkovat desetiletou dívku proti tetanu, matka to odmítá

Domácí

Advokátka rodiny Zuzana Candigliota se domnívá, že se odvolací soud nevypořádal s jejími argumenty a soudkyně se nezajímaly o nejlepší zájem dítěte. „Nezabývaly se mírou rizika ani tím, proč by nezletilá měla být hospitalizována zrovna v nepřátelské nemocnici, která vědomě lhala o ohrožení nezletilé,” uvedla Candigliota.

Rodina i právníci Ligy lidských práv považují vydání a vynucování předběžného opatření za útok na lidské svobody, který je ve zjevném rozporu se zájmem nezletilé. Proto podají ústavní stížnost.

Chlapce s tetanem propustili z nemocnice

Domácí

Očkování proti tetanu je v ČR povinné. Za očkování dětí zodpovídají podle zákona o ochraně veřejného zdraví rodiče, respektive zákonní zástupci. Zákon říká, že orgány ochrany veřejného zdraví mohou požádat určeného poskytovatele zdravotních služeb, aby očkování nebo vyšetření provedl.

Problematikou povinného očkování se v minulosti opakovaně zabýval ÚS. V mimořádných případech, například pokud na očkování negativně reagovalo jejich starší dítě, případně z náboženských důvodů nebo s ohledem na "svobodu svědomí" v širším, sekulárním smyslu. Vždy je nutné posuzovat ústavní rozměr a naléhavost důvodů, sílu a trvalost přesvědčení rodičů, stejně jako společenské dopady jejich rozhodnutí. Prostá pochybnost o prospěšnosti očkování dostatečným důvodem není, odpuštění sankce musí zůstat pouze výjimkou, rozhodl ÚS v roce 2016.

Reklama

Související témata:

Související články

V Brně hospitalizovali chlapce s tetanem

V péči lékařů brněnské fakultní nemocnice je chlapec, který onemocněl tetanem. Právu to řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára. „Zdravotní stav chlapečka je zatím...

Výběr článků

Načítám