Hlavní obsah

Další rána pro policii, odchází i šéfka protikorupčního útvaru

PRAHA

Ředitelka Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Renata Strnadová požádala o propuštění ze služebního poměru. Funkci by měla opustit na konci prosince 2007. Informaci zveřejnila v pátek policie na svých internetových stránkách. Jde o další ohlášený odchod šéfa elitního policejního útvaru.

Článek

Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká neupřesnila důvody, pro které Strnadová odchází z ničeho nic do civilu. "Ona nám ty důvody nesdělila. Pan náměstek Houba ty důvody zjišťoval, ale sdělit mu je nechtěla s tím, že jde o její osobní věc," řekla Právu Kopecká.

Podle Kopecké přijal žádost Strnadové náměstek policejního prezidenta a ředitel úřadu kriminální policie a vyšetřování Jiří Houba ve středu 31. října.

"Uvolněné služební místo bude obsazeno v souladu se zákonem o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů," uvedla Kopecká.

Odmítla, že by odchod Strnadové souvisel s problémy ÚOKFK v souvislosti s příkazem pro tamní vyšetřovatele, aby ve chvíli, kdy chtějí někoho začít prověřovat, to oznámili svým šéfům. "Kvůli tomu to určitě není," podotkla Kopecká.

Přiznala však, že mezi vedením policie a protikorupční službou to chvílemi skřípalo. "Můžeme potvrdit to, že tam prostě určité problémy byly, co se týká nakládání s finančními prostředky, tak pak trochu s komunikací. Ale rozhodnutí paní ředitelky je takové, že odchází pravděpodobně z osobních důvodů," doplnila Kopecká.

Langer: Nesplnila, co měla

"Podle mne je to logický krok. Paní ředitelka sama cítila, že nesplnila, co se od ní očekávalo. Tedy zkvalitnění práce, ale především zamezení úniku informací," řekl ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Langer odmítl, že by odchod Strnadové nebo Kubiceho měl jakkoli poškodit práci policie. "Firma nemůže padnout se svou hlavou," dodal ministr.

Mluvčí útvaru o odchodu nadřízené nevěděla

Strnadová není k dosažení, podle informací Práva má v pátek školu. V práci bude v pondělí, uvedla mluvčí ÚOKFK Veronika Dumková, která o odchodu své nadřízené až do telefonátu Práva nevěděla. Stejně překvapení byli i někteří policisté z útvaru, téměř nikdo prý nic netušil.

Do konce roku podají výpověď také ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice a jeho náměstek Hynek Vlas. K poslednímu říjnu podalo výpověď celkem 45 detektivů ÚOOZ, včetně dvou náměstků, devíti vedoucích oddělení a pěti šéfů expozitur nebo odborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám