Hlavní obsah

Další přívaly sněhu přijdou večer a ve čtvrtek, varují meteorologové

Právo, Novinky, ČTK, miv, mhr, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vydatné sněžení by mělo kolem poledne slábnout a ustávat, slibují meteorologové. Oddechový čas před dalším přívalem sněhu bude ovšem velmi krátký, další masivní sněžení by mělo Česko zasáhnout ve středu večer a během čtvrtka, varuje Český hydrometeorologický ústav.

Přechod srážek od devíti večera do sedmi ránaVideo: www.chmi.cz

 
Článek

Aktuálně se ve Zlínském a na jihu Olomouckého kraje vyskytuje sněžení, které může místy dosahovat intenzity i kolem 2 až 3 centimetrů za hodinu. Pás sněžení se postupně přesouvá k severu až severovýchodu a podobné intenzity bude dosahovat  i v Moravskoslezském kraji.

„Kolem poledne by mělo sněžení slábnout a ustávat. Další sněžení, místy i vydatnější, se však očekává ve večerních hodinách a v noci na zítřek,“ uvádí Český hydrometeorologický kraj na svém webu.

Problémy na železnici

Vydatné sněžení komplikuje na řadě míst dopravu, a to nejen na silnicích, ale také na železnici. Problémy hlásí České dráhy ze středních Čech na vytížené trati Praha–Kolín. Kvůli zavátým výhybkám nabírají vlaky v Kolíně až čtyřicetiminutová zpoždění. Komplikace se očekávají až do 10.30 hod.

BEZ KOMENTÁŘE: Sněžení v OstravěVideo: Denisa Doležalová, Právo

Kvůli sněžení má problémy v podstatě celá síť městské hromadné dopravy v Brně. Často jezdí nepravidelně a zpoždění dosahují až třiceti minut.

Silničáři na mnoha místech nezvládají odklízet čerstvě napadaný sníh. Na mnohých komunikacích leží vrstva sněhové kaše a řidiči by měli jezdit se zvýšenou opatrností. Ta je nutná i na dálnicích D1, D2, D46 a D52. Silnice z Drnovic do Podomí na Vyškovsku je uzavřena pro vozidla nad 12 tun.

 Kolona v Mikulově

Na dálnici D2 se po nehodě kamiónu ve směru do Brna tvoří kolona před městem Hustopeče, na 26. kilometru havaroval ve stoupání nad městem kamión, který skončil z velké části vzpříčený mimo vozovku.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Ostravu zasáhlo vydatné sněžení.

Na průtahu silnice I/52 Brno–Vídeň přes Mikulov na Břeclavsku vznikla několik kilometrů dlouhá fronta. Rakouská policie nepouští na své území kamióny s letními pneumatikami nebo bez zimních řetězů. Kolona začíná už u obce Bavory, tedy zhruba deset kilometrů před hranicí.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Silničáři nezvládají odklízet přívaly nového sněhu

V Olomouckém kraji napadlo za posledních 24 hodin až 15 centimetrů sněhu. Řidiči si proto ráno musí dávat pozor na rozbředlý sníh, který pokrývá většinu silnic v kraji. Ráno zablokovala dopravu srážka dvou aut a kamiónu D46 na 12. kilometru ve směru na Olomouc.

Na 308. kilometru dálnice D1 se střetlo osobní auto s nákladním vozidlem s návěsem. Místo je průjezdné jen se zvýšenou opatrností. Dopravní omezení platí i na silnici mezi Přerovem a obcí Kokory. Komunikace je průjezdná se zvýšenou opatrností jen pro osobní vozidla.

S kalamitou se budou potýkat řidiči ve Zlínském kraji. Neustále sněží a potíže budou mít řidiči v kopcích na Zlínsku a Vsetínsku. Buchlovské hory se podařilo v noci zprůjezdnit, ovšem od 05.00 napsalo dalších pět centimetrů sněhu a problémy se opakují.

Podobná situace panuje v Královéhradeckém kraji, kde řidičům navíc komplikují život sněhové jazyky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Dopravu komplikuje sněžení

Na většině území Středočeského kraje sněží. Sníh nebo sněhové přeháňky jsou hlášeny z dálnice D8, D11 i D4, z Pražského okruhu, Mělnicka, Kladenska, Rakovnicka, Mladoboleslavska, Nymburska, Benešovska, Berounska, Příbramska, Prahy-východ a Prahy-západ. Na D4 leží nová neošetřená vrstva sněhu. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Anketa

Omezujete v zimě jízdu autem?
Ano
48,4 %
Ne
51,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6207 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám