Hlavní obsah

Další očkovací místo bez registrace bude v obchodním centru na pražském Smíchově

Očkovat proti covidu-19 i lidi, kteří se dopředu nezaregistrovali, by podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mohla i některá běžná očkovací centra. Řekl to novinářům po středečním jednání sněmovních výborů pro zdravotnictví a školství. Podobná centra, jako nedávno otevřená v Praze na hlavním nádraží a v nákupním centru Chodov, by se podle něj mohla příští týden otevřít tři.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Není to možné udělat úplně kdekoliv, musí tam být zázemí pro skladování vakcín. Musí to schválit i hygiena, přeci jenom je to poskytování zdravotních služeb,“ řekl ve Sněmovně ministr. Zájem o dvě nová centra je podle něj až překvapivý, denně se tam chtějí nechat očkovat stovky lidí. Jestli je víc motivuje to, že se nemusí registrovat předem, nebo losování o věcné ceny, nechtěl spekulovat.

O dalších místech pro očkovací centra bez registrace se rozhodne během několika příštích dní. Musí to ale podle něj být místa, kde je velký „průtok“ lidí, jako jsou právě obchodní centra nebo centra větších měst. Nutná je zároveň dobrá dopravní dostupnost, v Praze například metro.

Jedním z takových míst bude obchodní centrum Nový Smíchov na Andělu. Vojtěch večer na Twitteru oznámil, že na starosti ho bude mít motolská nemocnice, otevřeno bude mít od 09:00 do 20:00, kapacita bude 250 až 300 lidí denně. „A plánujeme je i v dalších městech,“ dodal ministr.

Test nebo očkování a žádný tanec. Policie se o víkendu zaměří na Prahu

Domácí

Správa železnic hledá vhodná místa pro očkování na nádražích napříč celou zemí, především v krajských městech. Pravděpodobná jsou podle dostupných informací například na nádražích Brno-Královo Pole, Ostrava hlavní nádraží, Hradec Králové hlavní nádraží nebo ve Středočeském kraji v Kolíně.

Dvouhodinová fronta na očkování. Přijďte jindy, zní z Chodova

Koronavirus

Zatím není jasné, jestli se i v nových centrech počítá s dodatečnou motivací očkovaných formou losování o ceny. Mezi očkovanými na pražském Chodově a hlavním nádraží se denně vybírá výherce tenisek a poukazů na web nabízející počítačové hry, týdně se losuje o mobilní telefon. Vojtěch už dříve uvedl, že tím cílí hlavně na mladé, mezi kterými je velký podíl neočkovaných a nejvíc mezi nimi v posledních dnech přibývá nakažených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám