Hlavní obsah

Další hokejisté chtějí do politiky. V Plzni kandidují Vostřák i Dvořák

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Ještě před dvěma roky spolu stříleli góly v dresu hokejové Plzně. Teď budou bývalí hokejoví parťáci Pavel Vostřák a Michal Dvořák ve stejném městě kandidovat v komunálních volbách. Ovšem každý v jiném dresu.

Foto: Profimedia.cz

O hlasy Plzeňanů se ve volbách budou ucházet i nová hnutí.

Článek

Jména obou hokejistů na kandidátkách celostátních politických stran nečekejte. Zatímco Dvořák je na desátém místě plzeňské kandidátky uskupení Občané patrioti, Vostřák je nejpopulárnější tváří politického hnutí Plzeň pro sport. Na plzeňské kandidátce zaujímá třetí místo a stejnou pozici má také na kandidátce pro třetí městský obvod.

„Líbí se mi, že se hnutí chce soustředit hlavně na sport. Když jsem skončil kariéru, tak jsem hned začal trénovat. Jako trenér vidím, jak je dnes těžké odtáhnout děti od počítačů a telefonů a dostat je na sportoviště. Chci to změnit,“ vysvětlil pro Právo svoji kandidaturu Vostřák.

Podpora sportu i podnikání

Na podporu sportu by se podle Vostřáka mohlo tlačit více než dnes. „Na hřištích se sice udělají branky a basketbalové koše, ale i nekvalitní povrch. Na písku nebo štěrku už ale dneska nikdo hrát nechce,“ upřesňuje hokejista, který si v minulosti zahrál i nejvyšší finskou i švýcarskou hokejovou soutěž za kluby JyP HT Jyvaskyla, Jokerit Helsinki a Ambri-Piotta.

Podpořit sport a podnikání chce i Michal Dvořák. „Je čas něco Plzni vrátit. Žiji tu patnáctým rokem, mám dvě děti, město miluji,“ vysvětluje. Kandidovat za Občany patrioty se prý rozhodl také kvůli programu a lídrovi – chirurgovi a plzeňskému zastupiteli Marcelu Hájkovi.

„Operoval lidi s AIDS v Africe, působil na misích v Afghánistánu. Chci ho podpořit a to, že jsem na kandidátce, beru jako bonus. Na politice nejsem závislý, a pokud bych vykonával placenou veřejnou funkci, zřeknu se veškerých finančních nároků a náhrad, věnoval bych je na charitativní účely,“ dodává Dvořák. Ten se na billboardech objeví v extraligovém dresu, což už mu prý odsouhlasil i majitel klubu HC Škoda Plzeň Martin Straka.

Známé i nové tváře

Za hnutí Plzeň pro sport až na výjimku kandidují lidé bez politických zkušeností. Cílem hnutí je podpořit malé sportovní kluby a sport ve školách. Šéfkou seskupení je ředitelka střední školy v Plzni Naděžda Mauleová.

Občané patrioti, za které kandiduje hokejista Dvořák, vznikli letos v létě spojením dvou uskupení – Občané.cz a Patrioti. Na kandidátce Občanů patriotů je řada v politice známých tváří, které opustily ODS. Jmenovat lze lídra Hájka, dvojku Ludvíka Rösche nebo vlivného byznysmena Jana Michálka, který byl krajským místopředsedou ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám