Hlavní obsah

Další děti z Beslanu do ČR nedorazily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ve středu měla do České republiky přiscestovat další skupina dětí z Beslanu v jižní Osetii. Nedorazila. Ruský Červený kříž totiž odstoupil od dohody s českou stranou, že uhradí jejich dopravu. České ministerstvo zahraničí však nechápe proč a nabídlo, že dopravu zajistí.

Foto: Petr Hejna
Článek

Děti měly v Karlových Varech absolvovat v doprovodu rodičů ozdravný pobyt, který platí ČR. "Jestliže mají potíž s dopravou, tak my nabízíme dopravu dokonce leteckým speciálem. Necháme si vysvětlit, v čem je problém," řekl ve středu mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. První skupina dětí z Beslanu pobývala v karlovarské léčebně Mánes zhruba čtyři týdny. Zpět do Ruska odletěla 29. prosince.

Stejně jako v prosinci mělo ve středu do ČR přiletět 43 dětí a 30 dospělých. Přepravu dalších dětí, které postihla beslanská tragédie, nabídly i České aerolinie, sdělila mluvčí ČSA Jitka Novotná. Kolář doplnil, že český stát poskytl ruské straně dokonce dvě nabídky. Pobyty v Karlových Varech organizuje ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s ministerstvem zahraničí.

"Dále jsme schopni zajistit pobyt až pro 100 dětí s doprovodem, včetně dopravy. Na Kavkaz by pro děti přiletěl letecký speciál, program je zajištěn Českou katolickou charitou, která má s podobnými akcemi bohaté zkušenosti. Stačí říct ano," uvedl Kolář.

Jakou roli hraje podnikatel Novotný?

Karlovarský podnikatel ruského původu Isaj Novotný, který pro lázeňská sanatoria zajišťuje v Rusku klientelu, ve středu řekl, že skupina dětí a rodičů z Beslanu nepřiletěla kvůli novoročním svátkům a školním prázdninám. Při cestě první skupiny do Karlových Varů prosazoval Novotný, aby děti z Beslanu pobývaly v soukromém sanatoriu Kriváň, a nikoliv ve státním zařízení Mánes, kde nakonec čtyři týdny prožily.

"Pokud někde zazněla informace, že jsem přesvědčil ruský Červený kříž, aby děti do Karlových Varů nyní neposílal a jednal o těchto pobytech pouze se mnou, tak to není pravda. Je pouze na oficiálních místech, zda pobyt zajistí," uvedl Novotný. Nemá údajně žádný zájem na tom, aby další beslanská skupina nezamířila do léčebny Mánes. "Kdy ale přijedou, to nevím. Volal jsem do Ruska, ale vzhledem ke svátkům jsem nikoho nesehnal," dodal Novotný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám