Hlavní obsah

Další Babišův nátlak? Smrdí to. Odchod šéfa pražských policistů vyvolal mezi politiky pochybnosti

Novinky, zpe

Za pochybný a problematický považují někteří politici odchod ředitele pražských policistů Miloše Trojánka. Ten opakovaně hájil vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila před mediálními útoky premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Někteří politici naznačují, že se může jednat o další nátlak od Babiše.

Foto: Novinky

Miroslav Kalousek

Článek

„Pokud veřejnost akceptuje, že trestně stíhaný politik může být premiérem, tak holt to trestní stíhání asi brzo vyšumí. Premiér jako hlava výkonné moci má tolik nástrojů, že státní zástupci a policisté by museli být světci s mučednickými sklony, aby nepodlehli, a to nejsou,“ řekl Novinkám šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že nechce dělat unáhlené soudy. „Snažím se věřit, že odchod pana brigádního generála Trojánka nijak nesouvisí s probíhajícím policejním vyšetřováním premiéra Andreje Babiše,“ vyjádřil se Fiala.

Odchod Trojánka považuje za problematický předseda hnutí STAN Petr Gazdík. „Je to další z kroků, které by se neměly dít. Ta série podivných kroků kolem této věci jen usvědčuje z toho, že člověk, který má problémy s trestním stíháním, by nikdy neměl být členem vlády,“ míní Gazdík.

Vždy tady bude podivnost toho, jestli to není náhodou politicky ovlivněno
Petr Gazdík, předseda STAN

„Vždy tady bude podivnost toho, jestli to není náhodou politicky ovlivněno. Což v tomto případě smrdí,“ dodal Gazdík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek uvedl, že kvůli veřejným vyjádřením premiéra směrem k Nevtípilovi může docházet ke spekulacím. „Obviňováním, že se kauzy dají kupovat, a dehonestace lidí od policie může svádět k tomu, že se lidé budou ptát, co je za tím. Proto ta předchozí vyjádření premiéra považuji za nešťastná,“ sdělil Bělobrádek.

Trojánek se za vyšetřovatele Čapího hnízda a svého podřízeného Nevtípila postavil opakovaně. V lednu tohoto roku například v reakci na Babišova slova o tom, že vyšetřování kauzy Čapí hnízdo je zpolitizované, uvedl: „Absolutně vylučuji jakýkoli politický zásah do vyšetřování a odmítám spekulace o nezákonnosti postupu policejního orgánu.”

Reklama

Výběr článků

Načítám