Hlavní obsah

Cyril Svoboda už není věrohodný, řekl náměstek Drulák

Právo, Jan Martinek

Exministr zahraničí a bývalý šéf lidovců Cyril Svoboda vede už tři roky spor s ministerstvem zahraničí. V roce 2011 si založil soukromou školu a pojmenoval ji Diplomatická akademie. Tak se už ale jmenuje instituce na ministerstvu. Svoboda nyní usiluje o post velvyslance ve Vatikánu, ministerstvo ale angažmá podmínilo tím, že svou školu přejmenuje. První náměstek ministerstva zahraničí Petr Drulák už ale se Svobodou jednat nechce.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Cyril Svoboda na on-line chatu. Archivní foto.

Článek

Pane náměstku, existuje podle vás nějaká jiná cesta s Cyrilem Svobodou, že by se mohl stát velvyslancem ve Vatikánu, než že přejmenuje svou Diplomatickou akademii?

Nechci mluvit o konkrétním angažmá. Sdělil jsem mu, na čem jsme se jako ministerstvo zahraničí dohodli, že jakákoli budoucí spolupráce je podmíněna tím, že přejmenuje svou soukromou školu a název Diplomatická akademie zůstane tam, kam patří, je to odbor ministerstva zahraničí.

Nebude tak vznikat matoucí situace, že tady budou dvě akademie. Není to konkurenční boj: Svobodova diplomatická akademie vznikla jako trucpodnik, když se ve zlém rozešel s ministerstvem a teď chce vztahy napravit. Nejsme proti, ale je třeba se vrátit do stavu, který byl před tím sporem. Já osobně o velvyslancích přece vůbec nerozhoduji, o tom rozhoduje vláda a prezident.

Nicméně je to tak, že bez přejmenování se velvyslancem nestane.

Já osobně si nedokážu představit, že by jakkoli spolupracoval s ministerstvem zahraničí. Včetně toho, o čem mluvíte. Tady ale vznikl matoucí dojem, že já o tom můžu vyjednávat, což není pravda.

Proč tedy Svoboda hovořil konkrétně o vás?

Ačkoli tu podmínku slyšel z mnoha úst, vybral si mě. Nechápu to.

On dokonce řekl, že jste mu učinil korupční nabídku, proti čemuž jste se ohradil.

To mě právě vysoce pobouřilo. Já to naopak označuji za nápravu velmi pochybné praktiky. On jako bývalý šéf úřadu využil své znalosti pro soukromé podnikání za cenu matení veřejnosti, což je zvláštní chování. Tomu jeho obvinění se musím smát, považuji to za nehorázné.

Nemůžeme se ale dnes divit tomu, že mnozí politici se bojí uzavírat dohody ze strachu, aby si pro ně nepřišlo komando, jako se to stalo loni na Úřadu vlády.

Tohle přece není žádné dohadování politického obchodu. Mluvím o tom veřejně. Je tu nějaký postoj ministerstva zahraničí, my si to nemůžeme vynutit, ale očekáváme, že když chce spolupracovat, sám ten krok učiní. Naše vzájemné vztahy jsou narušené a on sám přišel s tím, že je chce napravit. A tohle by měl být první krok nápravy.

Diplomatická akademie Cyrila Svobody existuje už od roku 2011, tehdejšímu ministrovi Karlovi Schwarzenbergovi její existence zřejmě nevadila.

Ministerstvu se to samozřejmě nelíbilo, ale pravda je, že v té době zaspalo, nenechalo si registrovat ochrannou známku.

Budete ještě se Svobodou jednat?

Neumím si představit, že bych s ním jednal já. Pro mě potvrdil svou nedůvěryhodnost. Vyšli jsme mu vstříc a on mě po dvou měsících obvinil z politického obchodování. Pro mě není věrohodný partner, ale může jednat s jinými lidmi, pokud mu budou věřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám