Hlavní obsah

Cyril Svoboda chtěl být superúředníkem

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší šéf lidovců, čtyřnásobný ministr vnitra, zahraničí, místního rozvoje a bez portfeje v několika vládách Cyril Svoboda se podle zjištění Práva ucházel spolu s dvacítkou dalších zájemců o post tzv. superúředníka pro státní službu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyril Svoboda na archivním snímku

Článek

Jenže výběrová komise ho vyřadila, jak ukázalo finále, do něhož jde tajemnice městského úřadu v Třebíči Simeona Zikmundová, šéf strukturálních fondů ministerstva průmyslu Břetislav Grégr a ředitel kanceláře náměstka na vnitru Josef Postránecký.

„Motivací byl fakt, že do prvního výběrového řízení se přihlásili pouze tři uchazeči, takže jsem si řekl, že se přihlásím do druhého kola,“ potvrdil Právu Svoboda.

Překvapilo ho, že superúředník bude mít celý rok na předložení certifikátu o jazykové zkoušce (angličtina, němčina či francouzština). Sám takové zkoušky absolvoval a ví, že skloubit práci šéfa státní služby se studiem jazyka nebude snadné.

V roce 2011 založil soukromou školu, kterou pojmenoval Diplomatická akademie. Kvůli tomu vedl spor s ministerstvem zahraničí, které je zřizovatelem stejnojmenné instituce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám