Hlavní obsah

CVVM: 21 procent lidí souhlasí s rozpuštěním parlamentu

PRAHA

Centrum pro výzkum veřejného mínění ve středu zveřejnilo výsledky prosincového průzkumu, týkajícího se postojů občanů k podobě politického systému. Lidé byli kromě jiného dotazováni, zda by souhlasili se zrušením základních demokratických institucí, tedy s rozpuštěním parlamentu a politických stran. A výsledek? Těsná většina oslovených (54 procent) nesouhlasí.

Foto: Policie ČR

Lupiče zachytila kamera.

Článek

Více než čtvrtina obyvatel ČR by podle CVVM s takovým krokem plně nebo spíše souhlasila. Devatenáct procent respondentů na dotaz odpovědělo, že neví.

CVVM: S kterým z následujícím výroků nejvíce souhlasíte?
Demokracie je lepší než jakýkoliv jiný způsob vlády54 procent
Za určitých okolností může být autoritativní způsob vládnutí než demokratický19 procent
Pro lidi, jako jsem já, je jedno, zda máme demokratický nebo nedemokratický režim21 procent
Neví6 procent

Dále byli respondenti dotazováni, zda by pro ně byl přijatelnější demokratický nebo nedemokratický režim. I zde 54 procent oslovených uvedlo, že demokracie je lepší než jakýkoliv jiný způsob vlády. Celých 40 procent dotázaných ale připouští, že ze určitých okolností může být autoritativní způsob vládnutí lepší než demokracie nebo že jim je jedno, jaký systém je nastolen. K otázce se nedokázalo vyjádřit šest procent lidí.

Pokud jde o alternativy současného politického systému, 12 procent lidí by si přálo návrat k poměrům před listopadem 1989. Čtrnáct procent respondentů patří k zastáncům vlády tvrdé ruky silného a rozhodného vůdce a jedno procento by souhlasilo s vládou armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám