Hlavní obsah

ČVUT odvrátilo exekuci. Rozhodnutí vydalo, detaily smluv ale neposkytne

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České vysoké učení technické (ČVUT) v Praze ve čtvrtek splnilo povinnost uloženou soudem a znovu rozhodlo o poskytnutí informací o smlouvách. Detaily smluv ale s odkazem na obchodní tajemství nezveřejní. Kvůli nerozhodnutí ve lhůtě, a tedy nerespektování pravomocného verdiktu soudu, univerzitě hrozila exekuce. Žadatel nyní zvažuje další právní kroky.

Foto: ČVUT

Budova Českého vysokého učení technického v pražských Dejvicích, sídlo fakulty informačních technologií i fakulty architektury.

Článek

Na prohraný soudní spor o vydání informací o smlouvách podle informačního zákona a hrozící exekuci upozornily Novinky ve čtvrtek. Týž den pak univerzita splnila povinnost uloženou verdiktem pražského městského soudu ze začátku července a znovu rozhodla o případném vydání smluv. Ve čtvrtek škola zároveň obdržela výzvu od exekutora ke splnění povinnosti, jinak jí hrozila donucovací pokuta.

ČVUT je v hledáčku exekutora. Univerzita neposkytla informace o smlouvách

Domácí

„Obsah článku je pravdivý, ČVUT v Praze opomnělo včas vyhovět soudnímu rozsudku v příslušné lhůtě a znovu vydat rozhodnutí o poskytnutí informací. (ČVUT mělo podle rozsudku z 1. července rozhodnout do 15 dní – pozn. red.) Tato chyba byla ve čtvrtek 17. 9. 2020 napravena. Část požadovaných informací nelze však žadateli poskytnout, protože se jedná o obchodní tajemství, které se navíc týká bezpečnostně citlivé problematiky,“ uvedla mluvčí vedoucí odboru PR a marketingu Andrea Vondráková.

Přesné parametry rozhodnutí nechtěla kancléřka univerzity Lucie Orgoníková sdělit s tím, že se to týká pouze účastníků.

Částečně univerzita odpověděla, smlouvy ale nevydá

Z výše uvedeného vyjádření lze vyčíst, že ČVUT odmítlo sdělit informace, které spadají pod obchodní tajemství, tedy například samotné kopie smluv.

„ČVUT vydalo nové rozhodnutí, ve které podle mě jen opakuje to, co už řeklo v tom minulém, které považuji za nedostatečné. Vlastně tedy žádnou informaci neposkytlo,” sdělil Novinkám muž s tím, že se svým právním zástupcem nyní zvažují případné další právní kroky.

Muž má totiž stále za to, že zveřejněné smlouvy, které často obsahují pouze objednávkové číslo, data a jméno dodavatele a objednavatele, nebyly zveřejněny v souladu se zákonem. „Pokud tomu tak je, mám za to, že jsou neplatné a nemělo z nich být finančně plněno,” dodal.

Předmětem smluv je hlavně poradenství či poskytování právních služeb. Spor se týká celkem dvanácti smluv uzavřených od listopadu 2017 do června 2019 v souhrnné hodnotě přibližně 1,6 milionu korun bez DPH.

Nacher: Zastavme marné exekuce z prkotin

Ekonomika

Celý spor započal před více než rokem, kdy se muž začal podle zákona 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím univerzity dotazovat na detaily smluv uzavřených mezi ČVUT a společností Roucek Partners, s. r. o., nyní přejmenovanou na R associates. Když univerzita odmítla informace vydat, dostala se věc přes pražský městský soud až do rukou soudního exekutora z Chebu Davida Koncze, který na začátku srpna zahájil proti ČVUT exekuční řízení s cílem donutit univerzitu splnil povinnost uloženou soudem, a to znovu rozhodnout o žádosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Nacher: Zastavme marné exekuce z prkotin

Zhruba 300 tisíc lidí má na krku exekuce kvůli pár set korunám. Jenže za léta, kdy je nezaplatili, narostla každá taková pokuta do tisíců. Mnozí na to nemají...

Výběr článků

Načítám