Hlavní obsah

Čtyřicet tisíc lidí bez tepla. Pražské ulice zahalila pára z prasklého horkovodu

Praha
Aktualizováno

Havárie horkovodu připravila v noci na pondělí v části Prahy o dodávky tepla zhruba 40 tisíc lidí. Z popraskaného potrubí unikala pára, která řadu ulic zahalila do bílých oblak. Nejdříve kolem poledne budou obnoveny dodávky pro obyvatele Vršovic a strašnického sídliště Solidarita. Na sídlišti Skalka se dodávky obnoví až v noci na úterý.

BEZ KOMENTÁŘE: Únik páry ve Vršovicích a StrašnicíchVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

"Už se tlakuje potrubí pro sídliště Solidarita a Vršovice, takže tam by mohly být dodávky tepla obnoveny v nejbližších hodinách," řekl dopoledne mluvčí Pražské teplárenské Radek Ježdík. Ve zbytku Strašnic a na Vinohradech budou zřejmě dodávky obnoveny během odpoledne.

Večer Pražská teplárenská oznámila, že dodávky budou na sídlišti Skalka obnoveny až v noci na úterý, ačkoliv původně se předpokládalo, že to bude v pondělí večer.

"I přes zimní počasí obyvatelům nehrozí bezprostřední nebezpečí. Nicméně doufáme, že se dodávky tepla podaří v plné míře obnovit co nejdříve. Teď musíme zjistit, zda se takovýmto událostem dá nějak předejít," sdělil pražský primátor Tomáš Hudeček.

„Technikům se již podařilo lokalizovat poruchu v oblasti Skalky, před chvílí našli i poruchu na křižovatce ulic Ruská a Litevská. Zatím nevíme jak vážná havárie je, provádějí se výkopové práce, po kterých zjistíme rozsah,“ řekl Novinkám před devátou hodinou mluvčí tepláren.

Podle jeho slov je na určení příčiny poruchy brzo, ale je možné, že na ni mělo vliv počasí. „Rozdíl teplot oproti minulému týdnu je značný. Půda v těchto mrazech pracuje a může vyvíjet větší tlak na potrubí,“ dodal Ježdík.

BEZ KOMENTÁŘE: Havárie horkovodu na VinohradechVideo: Jiří Forman, Novinky

Školy a školky bez tepla

Od tepla je odpojeno také šest základních škol a 13 mateřských škol ve Vršovicích, řekl mluvčí Prahy 10 Jan Charvát. Bez tepla byla i jedna budova jeslí, radnice v budově umístila přímotopy. Školy zatím nebyly zavřeny.

„Ředitelé mohou dát volno z provozních důvodů, nicméně ne ve chvíli, kdy jsou děti už ve škole, protože rodiče by se na to nestihli připravit. Dle aktuálního vývoje s opravou zvážíme další kroky včetně převozu dětí do jiných, nezasažených škol,” řekl Charvát.

Teplem a teplou vodou není zásobena ani radnice desáté městské části. Postiženo je i část území Prahy 2, školy a úřady v ní ale problémy s teplem nemají. Podle Ilony Chalupské z tiskového oddělení radnice mají všechny školy i úřady na území Prahy 2 své vlastní kotle.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Hasiči u rozvodny vinohradské nemocnice

V zasažené oblasti je i Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Dispečer pražské teplárenské uvedl, že s ní je od prvních chvil v kontaktu. Nemocnice podle něj povolala topiče, který uvedl do provozu záložní zdroj. Pacienti by tak bez tepla být neměli.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Havárie horkovodu na pražských Vinohradech

Z videa pořízeného reportérem Novinek bylo patrné, že tlak páry byl na některých místech tak silný, že nadzvedával víka kanálů.

Česko v těchto dnech zažívá zatím nejstudenější dny letošní zimy – teploty klesají hluboko pod bod mrazu.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Z kanálů na Vinohradech stoupala oblaka páry.

Reklama

Výběr článků

Načítám