Hlavní obsah

Čtvrtek bude nejteplejším dnem týdne, poté se ochladí

Novinky, ČTK, Ondřej Kořínek

Až do úterý čeká Českou republiku převážně jasné počasí a denní teploty atakující 20 stupňů Celsia. Nejtepleji bude ve čtvrtek, poté přijde ochlazení a přeháňky. Týdenní předpověď počasí zveřejnil v sobotu na svých webových stránkách Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Počasí v příštím týdnu bude proměnlivé

Článek

V neděli bude polojasno až skoro jasno. Zejména v severních částech republiky se mohou odpoledne ojediněle vyskytnout přeháňky. Teploty vystoupí na 12 až 16 stupňů Celsia

V pondělí meteorologové očekávají jasné až polojasné počasí s teplotami 14 až 18 °C, v Čechách mohou teploty atakovat až 20 stupňů Celsia. Noční teploty se budou pohybovat mezi 4 až 0 °C. Ráno se mohou objevit také mlhy.

V úterý a středu bude počasí zpočátku jasné až polojasné s přeháňkami a ojediněle i bouřkami. Ve středu už bude oblačno s přibývajícími srážkami. Noční teploty se budou v těchto dnech pohybovat v rozmezí 3 až 8 °C, denní pak vystoupají až na 19 stupňů Celsia.

Čtvrtek bude nejteplejším dnem příštího týdne, denní teplota místy dosáhne až na 23 stupňů Celsia. Polojasná obloha se ale postupně zatáhne a místy se objeví přeháňky.

Během pátku začne počasí v Česku ovlivňovat studená fronta, za ní o víkendu  od severozápadu přijde studený vlhký vzduch. Bude oblačno až zataženo s přeháňkami, na horách sněhovými. Teploty v noci 5 až 0 °C, denní postupně 8 až 13 °C.

Začátek příštího měsíce bude chladný

Navzdory oteplení budou následující čtyři týdny stále chladné. Teploty podle meteorologů nepřekročí dlouhodobý průměr pro období od 15. dubna do 12. května, který činí 11,2 stupně. Ani srážky se neodchýlí od normálu.

Nejnižší průměrné teploty byly v tomto období naměřeny v roce 1991, a to sedm stupňů. Naopak nejtepleji bylo v roce 2000, kdy průměr dosáhl 15,9 stupně Celsia.

Srážky budou v příštích čtyřech týdnech zřejmě odpovídat dlouhodobému průměru pro období od 15. dubna do 12. května, tedy 45 milimetrům.

"Více srážek se očekává v týdnu od 22. do 28. dubna," doplnili meteorologové. Rekordní srážky spadly v roce 1965, kdy bylo za toto období naměřeno 106 milimetrů, kdežto nejméně srážek, jen 12 milimetrů, se objevilo v roce 1988.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám