Hlavní obsah

Čtvrt biliónu za čtyři roky utratily vlády netransparentně

Doktorandi Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy si posvítili na veřejné zakázky českých vlád mezi lety 2006 až 2010. Podle průzkumu zveřejněného ve středu ministerstva zadala celých 80 procent zakázek neveřejně nebo bez soutěže. Celkem se na takto zadaných zakázkách utratilo 276 miliard korun.

Foto: Novinky

Článek

Nákupy ministerstev činily ve sledovaném období 340 miliard korun. V 67 procentech případů úřady nakupovaly mimo Informační systém veřejných zakázek. Dalších 14 procent tvořily takzvané jednohubky. Tak studenti nazývají zakázky s identickým počtem uchazečů a vítězů, zpravidla jedním.

V žebříčku ministerstev podle kvality zadávání zakázek dopadlo nejhůř ministerstvo spravedlnosti, které jen tři procenta nákupů uskutečnilo veřejně. Největší objem nákupů mimo veřejný informační systém i "jednohubek" připadá na ministerstvo obrany, dobře neskončilo ani ministerstvo pro místní rozvoj. Řada "jednohubek" připadá podle výzkumu také na ministerstvo zdravotnictví.

Sedláček: je to zlé

Výsledky studie jsou podle ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Tomáše Sedláčka alarmující. "Tušili jsme, že je to v České republice s veřejnými zakázkami špatné. Nyní na tvrdých datech vidíme, jak moc zlé to je. Předražené či přímo zmanipulované veřejné zakázky mají za následek úniky těžko představitelných částek ze státního rozpočtu - peněz, které urgentně potřebujeme na jiné věci," uvedl Sedláček.

Roční objem všech veřejných zakázek se v Česku podle čísel ministerstva pro místní rozvoj pohybuje kolem 600 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám