Hlavní obsah

ČT mi zakázala reprízu pořadu s Jacques a biomasou, stěžuje si Kraus

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Programové vedení ČT zakázalo podle moderátora Jana Krause letní reprízu pořadu Uvolněte se, prosím s poslankyní Strany zelených Kateřinou Jacques. Místopředsedkyně zelených Jacques se před eurovolbami veřejně zesměšnila při faux pas, kdy nebyla schopna vysvětlit, co je to biomasa. ČT tvrdí, že sledovanost letních repríz poměrně čerstvých vydání pořadu Uvolněte se, prosím klesala.

Článek

„Jak se opakuje Uvolněte se v létě, tak jedna z repríz měla být Kateřina Jacques – na konci léta. Dostal jsem od dramaturgyně zprávu, že programové vedení České televize rozhodlo, že to nemůže jít. Se zdůvodněním neznámým,“ postěžoval si Kraus na Frekvenci 1 (celé video). Poznamenal, že „zelení celkově jsou zajímavý kvítka“.

Foto: René Volfík, ČTK

Kateřina Jacques na zasedání Sněmovny

„Začíná to na mě působit dojmem, jako kdyby někdo v ČT začínal mít politické zájmy,“ dodal Kraus a prohlásil, že kdyby se něco podobného dělo pravidelně, tak z televize okamžitě odejde. „Anebo bude muset odejít vedení, které porušuje zákony. Protože důvod k tomu, aby se nevysílala Kateřina Jacques, je mi neznámý.“ 

Strana zelených ale jakékoliv tlaky na ČT odmítá: "Strana zelených v tomto případě ani v žádných podobných s Českou televizí nejedná. Jsme naopak těmi, kteří politické tlaky na Českou televizi dlouhodobě odsuzují. Přestože vystoupení Kateřiny Jacques v pořadu Uvolněte se prosím bylo nešťastné, nevidíme důvod, proč by se díl neměl reprízovat. Navíc, nikdy v historii nebylo téma biomasy tak populární jako po jejím vystoupení, a to je určitě pozitivní," sdělil Právu mluvčí SZ René Kubášek. 

Jacques trapasu využila v kampani

Anna Freimanová z tiskového útvaru ČT na dotaz Práva uvedla: „Ukázalo se, že je divácky atraktivnější reprízovat ty pořady, které měly premiéru již před delší dobou. Návrh repríz do vysílání připravuje dramaturgie.“

Začátkem září SZ odstartuje kampaň do předčasných sněmovních voleb. Sama partnerka bývalého předsedy SZ Martina Bursíka Jacques, která do Sněmovny stejně jako Bursík už nekandiduje, označila v médiích své vystoupení za největší trapas života. „Je to největší ostuda mého života. Já jsem po tom pořadu chtěla zalézt do nějakého kanálu,“ prohlásila například.

V kampani do eurovoleb, ve kterých SZ propadla s dvěma procenty hlasů, nicméně Jacques svého výpadku využila. Ve spotu strany se objevila hned v úvodu, kde s několika tabulemi v rukou předváděla, že už ví, co to je biomasa.

Reklama

Výběr článků

Načítám