Hlavní obsah

ČT chystá další akci proti neplatičům

Právo, jp
PRAHA

Česká televize se chystá po létě, tedy někdy během 2. pololetí, spustit tvrdou akci pro těm, kteří mají doma televizor a nikdy se nepřihlásili k placení koncesionářských poplatků.

Článek

Oznámil to v pátek mluvčí ČT Martin Krafl při internetovém on-line rozhovoru s diváky. "V druhé půlce roku se na ty, kteří nepřihlásili svůj televizor, zaměříme velmi intenzivně," odpověděl Krafl na dotaz účastníka chatu.

Televize nebude sdělovat, jak konkrétně akce proběhne. Důvodem je obava, že chystané kroky by prozrazením ztratily účinnost. "Věřte, že kampaň, kterou proti všem, kteří televizor nepřihlásili, chystáme. Bude přísná a zisková," řekl pouze mluvčí.

Jeden účastník se ptal, zda ČT očekává, že soudy povolí domovní prohlídky, které by mohly neplatiče odhalit. "Máme jiné způsoby, nechte se překvapit. Uvidíte, že zaberou," poznamenal k tomu Krafl. K postihům bude mimo jiné například patřit pokuta ve výši 10 tisíc korun za neoprávněné držení televizoru.

Dlužníků v České republice by mohly být podle údajů Českého statistického úřadu desítky až stovky tisíc. Občané přiznávají vlastnictví televizoru v dotaznících Sčítání lidu, domů a bytů, poslední sčítání se uskutečnilo v roce 2001. Podle těchto údajů je v ČR 4,2 miliónu domácností a na 100 domácností připadlo 117,1 barevného televizoru. Míra vybavenosti televizory se v Česku podle posledního sčítání pohybovala nad 90 procent.

Veřejnoprávní televize BBC používá ve Velké Británii například vyhledávací vůz, který dokáže zapnutý televizor stoprocentně zaměřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám