Hlavní obsah

ČT: Čerpání peněz z EU na vědu provází možný střet zájmů

– PRAHA

Čerpání evropských peněz z programu na podporu vědy a výzkumu bude mít na starosti ředitel strukturálních fondů ministerstva průmyslu a obchodu Miroslav Elfmark. Ten se přitom obklopuje lidmi, kteří se dotačními projekty zabývají i v soukromém podnikání. Ve čtvrtek to uvedla Česká televize (ČT). Program, který EU ještě neschválila, tak již provázejí spekulace o průhlednosti čerpání, dodala ČT.

Článek

Elfmark, který má zatím v kompetenci tři miliardy korun na technické zajištění programů, donedávna vedl společnost ITS 42, která radí, jak získat peníze z EU. Na ministerstvo si podle ČT navíc přivedl několik svých obchodních partnerů, se kterými má nyní o miliónech z EU rozhodovat.

Z funkce jednatele firmy ITS 42 odstoupil Elfmark v únoru, necelé dva měsíce předtím, než začal řídit strukturální fondy na MPO. Firmu ale neprodal, jen ji převedl na svého otce, uvedla ČT. Podle advokáta Václava Sládka je konflikt dán tím, že firma nebyla zobchodována například ve výběrovém řízení, ale v podstatě šlo o účelový převod na osobu blízkou.

"Já jsem rád, když na ministerstvo přicházejí lidé, kteří mají s danou problematikou zkušenosti a něco o té práci vědí," řekl k tomu ČT ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Poradci z dozorčí rady otcovy firmy

Firma Elfmarkova otce vlastní jinou společnost, Scientist-EU. I ta nabízí rady, jak získat peníze z Bruselu. V její dozorčí radě sedí podle obchodního rejstříku Jiří Nováček a Vladimír Kadlec, oba si Elfmark přivedl na ministerstvo. Nováčka jako poradce, Kadlece jako šéfa oddělení technické pomoci. Navíc jediný člen představenstva Scientist-EU, Řek Efstathios Amoutzas, vyhrál na konci srpna se svojí firmou Singular Czech výběrové řízení na miliónovou zakázku. Bude dohlížet na dodavatele informačního systému, který monitoruje žádosti o dotace.

Nejmenovaný pracovník MPO ČT řekl, že vítěz výběrových řízení je předem znám. "Většinou se tohoto výběrového řízení zúčastní předem nastrčené firmy, které se naoko ucházejí o určitou zakázku, aby se nějakým způsobem mohlo doložit, že vše bylo uděláno v pořádku," uvedl.

Elfmarkovi podřízení podle obchodního rejstříku figurují i v dalších firmách zabývajících se evropskými dotacemi. Třeba Institut pro výzkum a vzdělávání, který školí státní zaměstnance, založil Elfmarkův poradce Nováček a ve správní radě sedí Radovan Vaštyl, ředitel implementace strukturálních fondů na MPO, uvedla ČT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám