Hlavní obsah

ČSSD zaskočila v krku volební oranžáda, její rozdávání zastavila

Novinky, jov

Sociální demokracii pomyslně zaskočila v krku limonáda, kterou začala nabízet zdarma na předvolebních mítincích. Půllitrová láhev Oranžového životabudiče, jak strana nealkoholický nápoj nazvala, totiž neobsahuje předepsaný údaj o výrobci, prodejci nebo distributorovi. ČSSD proto rozdávání oranžády pozastavila.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Limonáda, kterou ČSSD rozdávala v rámci kampaně

Článek

Sociální demokracie v pondělí odstartovala v Brně kampaň pro říjnové senátní a krajské volby. Poučena posměšky a kritikou, které se jí dostalo v roce 2010 kvůli rozlévání piva za dvě koruny na mítincích, rozhodla se tentokrát vsadit na nealkoholickou oranžádu. Ani v tomto případě se ale záměr nezdařil a ČSSD má na krku další skandál.

Půllitrová láhev neobsahuje nařízenou informaci o původu výrobku. Lidový dům už zareagoval zastavením rozdávání osvěžujícího volebního životabudiče. „Soc. dem. v současné době prověřuje, zda došlo k pochybení. Pro jistotu okamžitě zastavujeme distribuci. Pokud se prokáže, že k pochybení došlo, zjednáme nápravu,“ řekl v úterý Novinkám volební manažer ČSSD Jan Hamáček.

Pokud bude porušení pravidel skutečně prokázáno, nechá soc. dem. doplnit text na láhvích s oranžádou. ČSSD v úterý také prozradila, že výrobcem zhruba desítky tisíc kusů Oranžového životabudiče je společnost Kalabria Kladno.

Strana může dostat pokutu až tři milióny korun

Na problém s limonádou se hodlá zaměřit Státní zemědělská a potravinářská inspekce. I informace v médiích totiž považuje za podnět. Na dotaz Novinek to v úterý uvedl její mluvčí Pavel Kopřiva. „Obecně platí, že každá balená potravina, ač je rozdávána zdarma, musí obsahovat údaj o výrobci, prodejci nebo distributorovi,“ sdělil mluvčí.

Za nedodržení regulí v podobě nesprávného označení hrozí ČSSD teoreticky pokuta až do výše tří miliónů korun. Závažnost provinění určí inspektor, který bude mít „kauzu oranžáda“ na starosti.

Anketa

Čtete informace o složení na potravinách?
ano, téměř vždy
41,3 %
jen když mám nějakou pochybnost
52,4 %
ne
6,3 %
Celkem hlasovalo 27873 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám