Hlavní obsah

ČSSD ve volebním průzkumu propadla, doplatila na daňové plány. Komunisté v závěsu

Právo, Jan Martinek

ČSSD, která si v březnu zvolila nové vedení, prchají voliči. Alespoň podle aktuálního průzkumu Trendy Česka, který pro ČT připravila společnost TNS Kantar. Soc. dem. proti únoru ztratila 2,5 procentního bodu a volilo by ji pouhých 12,5 procenta. Těsně ji dotahují komunisté, kteří si naopak o 1,5 bodu polepšili. Hnutí ANO, které je na prvním místě, by soc. dem. předstihlo téměř o dvacet procent a získalo by 32 procent hlasů.

Foto: ti, Právo

Aktuální volební model

Článek

Šetření se konalo v období 3. - 24. března, odráží tedy i výsledky volebního sjezdu soc. dem, ve dnech 10. a 11. března. Slabý výsledek podle analytiků ovlivnilo právě dění na sjezdu a kolem něj.

„Ještě před sjezdem byl Bohuslav Sobotka kritizován, za upřednostnění sjezdu své strany před summitem EU, kde Českou republiku zastupoval Robert Fico, slovenský předseda vlády,“ píše se v analýze.

ČSSD s KSČM?

„Za úbytkem podporovatelů ČSSD v prvním týdnu dotazování může být také fakt, že na sjezdu ČSSD mimo jiné zazněla možnost zrušení bohumínského usnesení z roku 1995, které označil Bohuslav Sobotka za překonané. Otevřeně tak připustil možnost spolupráce s KSČM a to případně i na vládní úrovni,“ míní analytici.

„Následně pak přišla ČSSD s návrhem progresivního zdanění, a to ve čtyřech pásmech, přičemž vyšší zdanění, než je v současnosti, by se týkalo již lidí s hrubým příjmem nad 40 tisíc Kč. Tento návrh byl vzápětí kritizovaný celou řadou odborníků,“ stojí v analýze. Podle ní se ale voliči ČSSD začali v druhém týdnu šetření vracet.

S výsledkem, který je podle TNS Kantar nejslabší za dva roky, kontrastuje šetření CVVM z minulého týdne, který ČSSD přisoudil téměř o deset procent více (22 procenta), zatímco ANO na tom bylo téměř stejně (32,5 procenta).

Lidovci a STAN mají šanci

Jen o procento méně by podle Trendů Česka měla KSČM (11,5 procenta). Do Sněmovny by se dostalo hnutí SPD Tomia Okamury, které by se 6,5 procenta dosáhlo stejného výsledku jako TOP 09 a také KDU-ČSL, pokud by kandidovala samostatně.

Na čtyři procenta by dosáhlo hnutí Starostů a nezávislých: matematickým součtem by tak koalice STAN a lidovců mohla do Sněmovny těsně projít. Dvoukoalice totiž potřebuje aspoň deset procent.

ODS, která od minulého měsíce o dvě procenta oslabila, by měla 8,5 procenta. Šanci projít do parlamentu by měli i Piráti se čtyřmi procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám