Hlavní obsah

ČSSD už Motejla na Hrad nechce

PRAHA

Sociální demokraté jsou skeptičtí k možnosti, že by se měl vrátit do prezidentské hry ombudsman Otakar Motejl, který skončil ve veřejné anketě ČSSD třetí za pozdějšími neúspěšnými prezidentskými kandidáty Milošem Zemanem a Jaroslavem Burešem.

Článek

Místopředseda Zdeněk Škromach Právu řekl, že kandidáta je třeba hledat mezi lidmi mimo politické proudy. "Může to být politik, který by se ale příliš neangažoval pro žádnou z politických stran," uvedl Škromach. Na úvahu, že by to mohl být Motejl, řekl: "To už je minulost. Je potřeba nová jména, která nejsou opotřebovaná a byla by široce průchodná."

Podle šéfa poslanců ČSSD Milana Urbana prostor pro hledání vhodného kandidáta může být daleko širší než mezi uchazeči ve veřejné anketě soc. dem. "Bylo by vhodné hledat i mezi ženami. Nemám na mysli v této chvíli žádnou konkrétní osobnost. Ale žena v sobě mimo jiné skrývá určitou toleranci, a tak by možná bylo snazší se na její kandidatuře dohodnout," uvedl Urban pro Právo.

Šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš je proti případné nominaci Motejla. "Je zcela moudrý závěr předsednictva ČSSD, že straničtí kandidáti nemají v rámci současného systému volby prezidenta šanci na většinovou podporu. I z tohoto hlediska nepovažuji další kandidáty, kteří se mohou rekrutovat z referenda ČSSD, za osoby, které by mohly sehrát v tomto ohledu klíčovou roli," řekl Dolejš Právu.

Foldynův tip je Rychetský

Podle předsedy ústecké krajské organizace Jaroslava Foldyny se soc. dem. na Motejlovi neshodne. Foldyna řekl Právu, že je sice možné, že prezidentský kandidát bude člověkem mimo ČSSD, ale že jeho názor je jiný: "Měl by to být sociální demokrat. Můj tip je vicepremiér Pavel Rychetský."

Motejl není jako prezidentský kandidát přijatelný pro královéhradeckou krajskou ČSSD. Místní sociální demokraté v sobotu na krajské konferenci přijali usnesení, v němž se od Motejla distancují. Předseda moravskoslezské soc. dem. Petr Vícha Právu řekl, že musí čekat, co předloží vyjednávací tým, protože je zbytečné o možných kandidátech jen planě diskutovat. "Podcenilo se vysvětlování toho, co se stalo, ve vztahu k členům soc. dem. Lidé se nám smějí na ulici. Vedení musí říct jasné slovo, koho budeme navrhovat," dodal Vícha.

Vsetínský poslanec Petr Šulák si podle svých slov myslí, že pokud vyjednávací tým zajistí podporu Motejlovi v koalici, pak to může být i Motejl, když podpora nebude, pak někdo jiný. Šulák řekl Právu, že se musí vyjednávat i s komunisty.

Zaorálek: Klaus nepřichází v úvahu

Čestný předseda ODS Václav Klaus jako případný společný kandidát na prezidenta je pro soc. dem. nepřijatelný. Řekl to v pondělí v Ostravě předseda Sněmovny a člen předsednictva soc. dem. Lubomír Zaorálek.

ČSSD podle Zaorálka nemůže Klause podpořit "z obav, koho by se týkala amnestie vzhledem k zvláštní náklonnosti Václava Klause k bývalým podnikatelům", a také z důvodu, že případný Klausův úspěch by znovu vyvolal spekulace o "jakémsi pokračování opoziční smlouvy".

Jak dále uvedl Zaorálek, do třetí volby prezidenta nestačí jít s čistě koaliční dohodou na společném kandidátovi. "Do třetí volby půjdeme pouze za předpokladu, že budeme mít slušnou šanci uspět," řekl. Zaorálek prohlásil, že je neproveditelné a nepřijatelné, aby se případná přímá volba prezidenta konala současně s referendem o vstupu ČR do EU už v polovině června. Podle něj, pokud se konat bude, by se mohla uskutečnit na podzim.

Ani KSČM není pro ombudsmana

Poslanci a senátoři KSČM by podle ČTK při třetí volbě hlavy státu zřejmě nepodpořili ombudsmana Otakara Motejla či vicepremiéra Pavla Rychetského (ČSSD), o nichž se hovoří jako o možných kandidátech. Motejl by totiž podle mínění komunistů měl dokončit řadu věcí ve své současné funkci, řekl novinářům v Ostravě předseda KSČM Miroslav Grebeníček.

"Naznačil jsem, že tady bychom na to asi příliš neslyšeli," podotkl Grebeníček. V případě Rychetského viděl problém především v jeho manželce. "Byl to vicepremiér Rychetský, který naznačil, že paní Rychetská se nehrne do role první dámy. Pana Rychetského bereme vážně, jednali jsme, jednáme... Jestli mu to maminka doma nedovolí, tak to respektujeme," podotkl s úsměvem Grebeníček.

Reklama

Související články

ČR bude zřejmě týdny bez prezidenta

Česká republika bude zřejmě týdny bez svého prezidenta. Termín třetí volby Parlamentem je v nedohlednu a Václavu Havlovi končí mandát za týden, 2. února. Třetí...

Zeman do třetí volby nepůjde

Expremiér Miloš Zeman v neděli po návratu na svou chalupu na Vysočině odmítl jakékoli úvahy o své nominaci a kandidatuře do třetí volby prezidenta.

Poslední týden Václava Havla na Hradě

První porevoluční prezident a historicky první prezident samostatné České republiky Václav Havel stráví na Pražském hradě poslední týden. V neděli 2. února...

Výběr článků

Načítám