Hlavní obsah

ČSSD se znovu postavila proti povinným kvótám pro uprchlíky

Sociální demokracie se dnes znovu postavila proti povinným kvótám pro přijímání uprchlíků. Vyslovila naopak podporu posílení společné evropské zahraniční a bezpečnostní politiky, pomoci zemím pečujícím o migranty na Blízkém východě nebo zesílení boje proti pašeráctví lidí. Ve stanovisku ústředního výkonného výboru se postavila také za důsledné dodržování pravidel schengenského prostoru.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Evropa čelí v těchto měsících jedné z největších historických zkoušek. Na náš kontinent směřují stovky tisíc uprchlíků. Celá situace je testem akceschopnosti a v širším pohledu také soudržnosti zemí osmadvacítky,“ stojí v přijatém stanovisku. „Evropa už nemůže dál váhat, musí jednat,“ píše se také v textu, v němž se tak odráží slova šéfa ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky.

ČSSD chce na evropské úrovni prosadit osm opatření. Požaduje třeba efektivní kontrolu vnějších hranic Schengenu, rychlý vznik zařízení pro identifikaci a registraci uprchlíků na vnější hranici prostoru. Za důležité strana považuje také stabilizovat zhroucené státy v bezprostředním okolí Evropy, zvýšit pomoc zemím jako je Jordánsko, Turecko a Libanon tak, aby se rychle zlepšily podmínky v tamních uprchlických táborech.

Dalším z návrhů je posílení a celoevropská koordinace rozvojové pomoci zaměřené na země, odkud do Evropy migranti přicházejí, nebo dotvoření systému readmisních dohod. „Musí být zachována dobrovolná povaha solidárních opatření, která se týkají přerozdělení azylantů v rámci EU. Jednotlivé členské státy musejí mít i nadále právo rozhodovat o tom, komu a v jakém počtu poskytnou pomoc ve formě azylu a integrace,“ zdůrazňuje dále stanovisko.

„Uprchlíkům, kteří v naší zemi získají azyl a budou zde chtít žít, je nutno poskytnout dostatečnou a efektivní podporu, směřující k co nejlepší integraci, včetně vzdělávání, výuky jazyka, pomoci při zajištění práce a bydlení,“ stojí také v textu.

Reklama

Výběr článků

Načítám