Hlavní obsah

ČSSD se pochválila za vládnutí v krajích

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokraté se o prázdninách s vervou vrhli do předvolební kampaně. V úterý se pochválili za čtyřleté vládnutí v krajích. Šéf hejtmanů Michal Hašek prohlásil, že se poprvé v historii regionů podařilo snížit jejich absolutní zadlužení. Oranžoví budou na podzim v regionálních volbách obhajovat třináct hejtmanství.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jihomoravský hejtman a druhý muž soc. dem. Michal Hašek

Článek

„Sociální demokracie bere podzimní volby jako referendum o vládě Petra Nečase,“ prohlásil Hašek na tiskové konferenci v Lidovém domě. ČSSD za vládnutí v krajích vychválil. „Poprvé v novodobé historii krajů se podařilo sociálnědemokratickým krajským vládám snížit absolutní zadlužení krajů,“ řekl.

ODS, která ovládala regiony před volbami v roce 2008, šéf hejtmanů obvinil z gubernátorství. „Naši předchůdci se chovali jako skuteční gubernátoři,“ prohlásil Hašek s tím, že v letech 2005 až 2008 byly kraje zatíženy úvěry ve výši téměř 24 miliard korun.

Do kontrastu dal Hašek období krajských vlád sociální demokracie, kdy investiční úvěry dosáhly 11,5 miliardy korun. Peníze podle něj šly na evropské projekty. „My si myslíme, že v době krize mají přijít veřejné investice,“ doplnil Hašek.

Zároveň se pochlubil, že podle statistiky ministerstva financí kraje ke konci roku 2010 vykázaly pokles zadlužení o 8,5 procenta na 19,1 miliardy. Podle Haška šlo o první meziroční pokles v historii regionů, které vznikly v roce 2000. „Samozřejmě chceme dál vystupovat jako šetrní hospodáři,“ dodal Hašek s tím, že soc. dem. bude snižovat zadlužení regionů.

Nečas: Kraje se nyní zadlužují rychleji

Premiér a šéf ODS Petr Nečas ale tvrdí zcela něco jiného, než Hašek. Kraje se podle něj v letech 2008 až 2011 zadlužovaly rychleji než vláda.

„V loňském roce vzrostlo zadlužení krajů o 17 procent. Samozřejmě jsou mezi kraji rozdíly. Nejvíce stouplo zadlužení, téměř o trojnásobek, v krajích, kde vládnou soc. dem. s komunisty. Přeborníkem je Karlovarský kraj, kde vloni vzrostlo zadlužení 6,6krát,“ prohlásil Nečas v polovině června na ideové konferenci ODS v Ostravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám