Hlavní obsah

ČSSD se na severu Moravy stává českým Palermem

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČSSD v Ústeckém kraji byla několik let symbolem českého „Palerma“. Vliv v krajské organizaci si rozparcelovali regionální bossové, rozmohlo se velrybářství, partaj se štěpila a několikrát muselo rozhádané straníky umravňovat samotné vedení sociální demokracie.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka má starosti s členy strany na severu Moravy.

Článek

V poslední době ale bouře na severu Čech – aspoň navenek – utichly. Naopak se zdá, že tamější praktiky nacházejí úrodnou půdu na severní Moravě: epicentrum lokálních nepokojů jako by se přesunulo z Ústecka do Moravskoslezského kraje.

Příčinou bojů v moravskoslezské ČSSD jsou místa na kandidátkách. Ostatně právě způsob, jakým se sestavují, označili účastníci sobotní celostátní ideové konference ČSSD za největší potíž a ve shodě s vedením požadují referenda a primárky, aby do kandidátek napříště mohli mluvit všichni členové místo několika regionálních bossů v přítmí.

Turbulence začaly s Kajnarem

Velkou bolest hlavy způsobil předsednictvu ČSSD ostravský primátor Petr Kajnar, který před předčasnými volbami svou stranu soudně napadl, protože se na kandidátku do Sněmovny vůbec nedostal. ČSSD jej vyloučila ze svých řad a Kajnar dnes své bývalé spolustraníky žaluje.

Podobná situace je v Opavě, kde před časem kvůli regionálním hrám rezignoval primátor Zdeněk Jirásek. Obvinil své mladší spolustraníky, šéfa opavské ČSSD Radima Křupalu a místopředsedu Tomáše Navrátila, že proti němu uspořádali štvavou kampaň.

O tom, že situace v severomoravské ČSSD není zrovna ideální, mluví i místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Klučka z opavské soc. dem.

„Situace je skutečně turbulentní. Nyní je to ale v rozměrech, které z minulosti neznáme,“ řekl Právu.

„Dorůstá generace mladších sociálních demokratů, kteří chtějí řešit své zájmy radikálněji než v minulosti a za cenu nezdravých ambicí se dostat do čela kandidátek, aby mohli ovlivňovat komunální politiku,“ rozvedl Klučka a upřesnil, že myslí mimo jiné zmíněné Křupalu s Navrátilem.

Osobní spory okořeněné porážkou

Za jeho slovy může být ale také hořká chuť porážky: Klučka totiž v říjnu 2012 usiloval o vedení opavské ČSSD, ale křeslo získal právě Křupala. Oba spolu soupeří už od roku 2010, kdy Křupala svým hlasem shodil rodící se velkou koalici ČSSD a ODS na opavské radnici: a právě to mu údajně Klučka, stejně jako jiní představitelé místní soc. dem. nemohou zapomenout.

Přitom ale Křupala byl v říjnu loňského roku vyloučen z klubu zastupitelů kvůli „zásadním rozporům v chápání standardních demokratických postupů“, jak se tehdy pro média vyjádřil opavský radní David Horák.

Místopředseda ČSSD, ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, který je doma v Ostravě, doufá, že se z moravskoslezské soc. dem. „nové Ústecko“ nestane. „Dívám se s nelibostí na to, že se vylučují členové. Věřím, že se situace uklidní a že krajská ČSSD postaví do voleb kandidáty, kteří budou garancí úspěšné komunální politiky,“ řekl Právu Zaorálek.

S pašalíky do kopru

Jako memento pro straníky ze severní Moravy vidí Ústecko rovněž poslanec z Děčínska Jaroslav Foldyna, který je s děním na severu Čech samozřejmě dobře obeznámen. „Na severní Moravě je podobná situace. Stejně jako u nás, i tam si někteří politici řekli, že cesta k moci vede přes počet členů,“ pospal Právu své zkušenosti.

„Vytvořili si v místních organizacích loajální pašalíky, nacpali své lidi do různých komisí, kde dostávají tři tisíce měsíčně, a takový člověk je pak oddaný ve vztahu k tomu, kdo mu tu moc přidělil. Přesně takhle šla do kopru ODS, a my k tomu máme výrazně nakročeno,“ nebral si servítky poslanec.

Na Ústecku se situace lepší

Situace na Ústecku se podle něj pozvolna lepší. „Máme co dělat, abychom získali zpátky důvěru voličů. Osmnáct procent v posledních krajských volbách je jasný signál, že jsme něco dělali špatně,“ řekl Foldyna, podle kterého už ale největší žáby na prameni vyklidily pole.

„Do karet nám hraje to, že Petr Benda odešel z ČSSD, Pavel Kouda je za mřížemi a Roman Houska nešťastnou náhodou na onom světě,“ řekl.

Právě Houska byl považován za jednoho z největších ústeckých bossů. Vedení strany zřejmě velmi spadl kámen ze srdce z aktuálních výsledků vyšetřování, které ukazují, že jeho vražda neměla zřejmě s politikou nic společného a že byl známý zákulisní hráč opravdu zastřelen náhodou.

Reklama

Výběr článků

Načítám