Hlavní obsah

ČSSD se musí omluvit za Tvrdíkovy výroky o nacistických praktikách ODS

– Praha

Předseda ČSSD Bohuslava Sobotka musí nyní pykat za hříchy předchozího vedení strany. Pražský městský soud totiž ve středu sociálním demokratům nařídil, aby se omluvili za výrok tehdejšího šéfa volební kampaně Jaroslava Tvrdíka, který přirovnal chování podporovatelů ODS z Modrého týmu k praktikám Hitlerovy NSDAP.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Tvrdík

Článek

Ostrá slova padla před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2010.  V čele strany tehdy stál Jiří Paroubek. Verdikt je ale nepravomocný, ČSSD se odvolá. V pátek o tom informovaly Lidové noviny (LN).

Socialisté se sedmi členům Modrého týmu, kteří žalobu podali, omlouvat zatím nehodlají. "Bude podáno odvolání," řekl podle LN mluvčí strany Martin Ayrer.

Soudkyně Jaroslava Lobotková zástupcům Modého týmu nevyhověla úplně. ČSSD se tak nemusí omlouvat za tvrzení, že Modrý tým má bojový výcvik srovnatelný "s obávanými komandy ČEZ", ani za Tvrdíkova slova, že jeho členové ruší předvolební akce ČSSD. V tomto bodě měla kritika Modrého týmu podle Lobotkové reálný základ.

Tvrdík loni 3. května pustil na tiskové konferenci sestříhaný záznam airsoftové bitvy, kterou si na svůj web vyvěsil Modrý tým. Video okomentoval slovy o bojovém výcviku, rušení akcí ČSSD a v doprovodné tiskové zprávě se objevilo přirovnání k NSDAP, napsaly LN. Sociální demokraté obviňovali Modrý tým sympatizantů ODS z toho, že vyvolává na předvolebních setkáních ČSSD konflikty.

Výběr článků

Načítám