Hlavní obsah

ČSSD rozhodla o zrušení buňky v Duchcově

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Místní organizace ČSSD v Duchcově, která vstoupila do koalice s extremistickou DSSS, byla zrušena. Rozhodl o tom v sobotu ústřední výkonný výbor strany, který jednal v Praze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Místní organizace v Duchcově byla dnes zrušena. ČSSD v přijatém usnesení odmítla jakoukoli spolupráci s DSSS,“ řekl Novinkám Sobotka ještě v průběhu jednání.

Na tiskové konferenci po jeho skončení doplnil, že ÚVV zároveň vyzval tři členy soc. dem., kteří umožnili vznik koalice s DSSS v Duchcově, aby vystoupili ze strany.  „Je to jednoznačná, zřetelná a jasná reakce, jednoznačně jsme se distancovali od toho řešení, které zvolili někteří členové v Duchcově,“ komentoval rozhodnutí premiér.

Nikdo nehlasoval proti

Ostatní členové duchcovské místní organizace se stanou členy jiné blízké místní organizace. Jinak než se souhlasem ÚVV už podle Sobotky nebude možné duchcovskou buňku obnovit.

Podle jednoho z účastníků jednání bylo hlasování jednoznačné. Nikdo nebyl proti, devět hlasujících z 180členného sboru se zdrželo.

Téma se na ÚVV dostalo poté, co se proti zrušení, které požadovalo vedení strany s předsedou Bohuslavem Sobotkou, vzepřela jak samotná místní organizace, tak i ústecká krajská ČSSD.

ÚVV může jakožto nejvyšší stranický orgán místní organizaci zrušit, pokud se prokáže závažné porušení stanov nebo programových dokumentů ČSSD. Soc. dem. má stále v platnosti tzv. bohumínské usnesení z roku 1995, které straně zakazuje koalice s extremistickými stranami, byť jen na vládní úrovni.

V rozporu s programem strany

Premiér už dříve uvedl, že duchcovská buňka jednala v příkrém rozporu s hodnotami a programem strany. „Trvám na tom, že jedinou adekvátní reakcí je zrušení místní organizace a odchod členů, kteří jednají proti principům a věrohodnosti ČSSD jako demokratické levicové strany,“ řekl nedávno Právu.

Koalice s extremisty je pro něj nepřijatelná. „Krajská organizace ČSSD v Ústeckém kraji je v určité křeči a není schopná učinit žádné jasné politické rozhodnutí,“ uvedl Sobotka. „Myslím, že je to chyba. Když to rozhodnutí není schopná udělat krajská organizace ČSSD, bude to muset udělat vedení ČSSD. Pokud se v Duchcově rozhodli toto učinit, ačkoli znali jasný názor celé řady dalších členů ČSSD, tak by z ČSSD měli odejít,“ řekl.

Štěch zkritizoval zákony

Na tiskové konferenci po jednání ÚVV vystoupil také předseda Senátu Milan Štěch. Zkritizoval některé zákony, které má nebo v poslední době měla horní komora na stole.

Například novelu zákona o zdravotním pojištění, kterou Senát zamítl kvůli části o zveřejňování smluv.

Štěch ale zkritizoval také novelu o DPH, kterou prosadil Andrej Babiš za účelem zmírnit daňové úniky. „Neumím pochopit, jak mohla projít Sněmovnou taková podoba zákona,“ zkritizoval. Senátoři v pátek předlohu vrátili do Sněmovny a navrhli ji schválit s dílčími změnami.

Štěch ale zkritizoval také novelu o DPH, kterou prosadil Andrej Babiš za účelem zmírnit daňové úniky. „Neumím pochopit, jak mohla projít Sněmovnou taková podoba zákona,“ zkritizoval. Senátoři v pátek předlohu vrátili do Sněmovny a navrhli ji schválit s dílčími změnami.

Premiér Bohuslav Sobotka novinářům řekl, že ČSSD bude v rámci koalice prosazovat senátní verzi návrhu, přičemž vidí ve Sněmovně „silnou vůli podpořit senátní verzi“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám