Hlavní obsah

ČSSD oslaví výročí "sametu" a své obnovy bez Zemana

Právo, Jiří Ovčáček
Praha

ČSSD příští týden ve velkém stylu oslaví dvacáté výročí sametové revoluce. Od pondělí do středy bude na pražském Andělu fungovat interaktivní studio, kde budou debatovat mimo jiné politici soc. dem. o odkazu 17. listopadu 1989 a o budoucnosti ČR. V pondělí si ČSSD na pražském Žofíně připomene dvacet let od okamžiku, kdy byla v roce 1989 obnovena po čtyřiceti letech totality. Pozvání na oslavu přitom nedostal expředseda strany Miloš Zeman, který stranu dovedl do vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Dvacáté výročí obnovení soc. dem. připadá na 19. listopad, strana ale tento okamžik oslaví už 16. listopadu na Žofíně. První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek na tiskové konferenci ve Sněmovně uvedl, že budou oceněny osobnosti, které stranu pomáhaly obnovit. Sobotka jmenoval v této souvislosti Petru Buzkovou, posmrtně se ocenění dočká třeba bývalý předseda soc. dem. Jiří Horák.

Pozvání na Žofín se ovšem nedočkal další z bývalých předsedů - Zeman. "Pan Zeman není členem ČSSD,“ reagoval šéf ČSSD Jiří Paroubek na dotaz, zda Zemana na oslavu pozvali. Zeman ze soc. dem. vystoupil v roce 2007, nyní je šéfem přípravného výboru Strany práv občanů, v jejímž čele stane. Jinak byli podle Paroubka všichni bývalí předsedové ČSSD pozváni.  

Zeman v pátek Právu řekl, že zatím pozvání na oslavu obnovy ČSSD nedostal, ale i kdyby tomu tak bylo, nedorazil by. Odkázal právě na to, že už tři roky není členem ČSSD. Že pozvánku nedostal, proto naprosto chápe. Nevidí důvod, aby se jako nečlen takové akce zúčastnil. 

Zeman také prozradil, že se nezúčastní oslav 20. výročí 17. listopadu 1989. Poukázal na to, že na oslavách budou hlavně politici, kteří před dvaceti lety nebyli na Národní třídě. "Budou tam hlavně lidé, kteří na Národní třídě nebyli,“ sdělil Zeman, který v roce 1989 na Národní třídě byl přítomen.  

Akce ČSSD právě k výročí listopadu 1989 na pražském Andělu je pořádána pod heslem "Klíčem je dialog“, soc. dem. při této příležitosti spustila speciální webové stránky www.1711.cz. Podle Paroubka je hlavním cílem vyvolat celospolečenskou diskusi o 17. listopadu a také o budoucnosti ČR.  

Účast podle Paroubka přislíbili ministr zahraničí Jan Kohout, ministr vnitra Martin Pecina a kandidát na eurokomisaře Štefan Füle. Na Anděl dorazí také končící eurokomisař Vladimír Špidla, Martin Stropnický ze Strany zelených, nebude chybět hudební produkce a herec Jiří Krampol.

Reklama

Výběr článků

Načítám