Hlavní obsah

ČSSD opět předložila návrh na vyšší zdanění hazardu

Aktualizováno

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve středu novinářům sdělil, že strana právě znovu předložila svoji novelu loterijního zákona. Norma počítá s vyšším zdaněním hazardu a dává obcím pravomoc omezit počet heren ve svých samosprávách. Zákon už jednou prošel parlamentem, odmítl jej až prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Koalice chce zákon na regulaci hazardu předložit až za tři roky, což podle nás znamená nikdy,“ zdůvodnil Sobotka.

Připomněl zároveň, že návrh předpokládá navýšení daně všem firmám angažujícím se v oblasti hazardu o 25 procent. Dále pak by díky novele loterijního zákona získaly obce možnost regulovat hazard na svém území.

Zákon v závěru minulého volebního období prošel Sněmovnou i Senátem, zamítl jej až prezident Václav Klaus. Sněmovna pak už neměla dost času prezidentské veto přehlasovat.

ČSSD žádá plošné zprůhlednění struktur firem 

Bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc navázal s návrhem na zrušení anonymních akcií na majitele. Zdůraznil, že programové prohlášení vlády ho neobsahuje, počítá jen s přidělováním zakázek firmám s průhlednou vlastnickou strukturou.

Podle Tejce ale vláda nehraje poctivou hru, jelikož o tendry se může ucházet firma s transparentní vlastnickou strukturou, formou subdodávek pak ale může zakázku z velké předat firmě, která už transparentní vlastnictví nemá.

Zákon ČSSD dává firmám na zprůhlednění svých struktur dvouletou lhůtu. Tejc také připomněl, že se stejným slibem kandidovaly Věci veřejné do Sněmovny, i zástupce TOP 09 podepsal na zasedání Americké obchodní komory dokument, který žádá, aby anonymní akcie na majitele byly v ČR zakázány.

ODS již dříve proti návrhu protestovala s tím, že řada podnikatelů si přeje zachovat anonymitu a raději zaregistrují svou firmu v zahraničí.

Vláda novelu zamítla

Vláda dala k návrhu ČSSD negativní stanovisko. Vláda v návrhu stanoviska uvedla, že jde o nepřiměřený zásah do soukromých práv a k deklarovaným cílům nevede. ČSSD označila vládní rozhodnutí za překvapivé a upozornila, že Věci veřejné a TOP 09 před volbami podporu zrušení anonymního vlastnictví akciových společností slibovaly. O předloze ale rozhodne s konečnou platností parlament.

"Navrhovaná právní úprava nepostihuje celou řadu legálních a legitimních metod, které i po přijetí návrhu zákona umožní zakrýt skutečné vlastnictví v akciové společnosti," uvedla vláda. Poukázala mimo jiné na to, že pro firmy by znamenal převod akcií finanční náklady.

Reklama

Související články

Sněmovna schválila novelu loterijního zákona

Poslanci ve středu schválili novelu loterijního zákona. Přijali její původní znění, které neobsahuje kontroverzní pozměňovací návrh, proti němuž se bouřily...

Výběr článků

Načítám