Hlavní obsah

ČSSD opět hrozí, že se kvůli Čunkovi pokusí položit vládu

Právo, Novinky, ČTK, nig, gö
PRAHA

ČSSD chce vyvolat hlasování o nedůvěře vládě v případě, že by koaliční strany zablokovaly páteční jednání o údajné korupční kauze vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Právu to potvrdil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Článek

Hlasování o nedůvěře by ale nemělo proběhnout hned v pátek, ale až příští týden. "Chceme hlasovat co nejdříve," řekl Sobotka.

Čunka informace nepřekvapila. Opozice má na takové "kopnutí do kotníku" právo, ať už má k tomu jakýkoliv důvod. Vicepremiér se podle svých slov neobává, že by zapříčinil pád vlády. "Kdybych se obával, už bych tady nebyl," uvedl. Nemá strach ani z toho, že by koalice při klíčovém hlasování nebyla jednotná.

"Pokud bude hlasování o nedůvěře vlády, tak prostě nezbude nic jiného než ho vyhrát, že?" řekl novinářům premiér Mirek Topolánek (ODS).

Předsedkyně poslaneckého klubu SZ Kateřina Jacques uvedla, že zelení poslanci vládu podpoří. Podle ní vláda nesmí a nemůže vysvětlovat kroky Nejvyššího státního zastupitelství a nejvyšší státní zástupkyně v kauze místopředsedy Čunka.

Bývalý poslanec ČSSD Michal Pohanka Právu řekl, že v případě hlasování o nedůvěře by se jej neúčastnil. "Už jednou jsme tuto vládu tolerovali, tak předpokládám, že bych se hlasování neúčastnil," řekl Pohanka.

Pohanka a další bývalý člen ČSSD Miloš Melčák podpořili na začátku roku vznik vlády Mirka Topolánka.

Program jednání musí schválit většina zákonodárců

Na pátek je na žádost ČSSD svolána mimořádná schůze Sněmovny v kauze Čunek. Program jednání ale musí schválit většina zákonodárců. Koalice již dala najevo, že jej nepodpoří, debata o trestním stíhání člena vlády podle ní na parlamentní půdu nepatří.

ČSSD má sílu na to, aby hlasování o nedůvěře vyvolala, zdaleka ale nemůže sama vládě nedůvěru vyslovit. K tomu je třeba získat ve dvousetčlenné dolní komoře aspoň 101 hlasů.

Komunisté ve čtvrtek uvedli, že socialisty v jejich pokusu o vyvolání hlasování o nědůvěře vládě podpoří. "Obávám se ale, že to bude plácnutí do vody," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Levice má ve Sněmovně dohromady 98 hlasů. K vyslovení nedůvěry by tak nestačil ani hlas Pohanky a Melčáka, musel by se k nim přidat alespoň jeden člen koalice.

Pohanka ohledně pátečního hlasování o programu schůze řekl, že se rozhodne podle toho, jak se bude debata o Čunkově kauze vyvíjet.

Dříve soc. dem. tvrdila, že bude chtít hlasování o nedůvěře v případě, že by kauza Čunek dospěla až k vicepremiérově obžalobě, a ten by přesto zůstal ve vládě.

Anketa

Měla by Sněmovna diskutovat o údajné korupční kauze vicepremiéra Jiřího Čunka?
ano, Sněmovna by se tak závažným problémem měla zabývat
68,7 %
ne, levice se pouze snaží celou kauzu politizovat
31,3 %
Celkem hlasovalo 6016 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám